Радан Кънев обяви политически надпартиен проект „Нова република“

Днес бе обявен политически надпартиен проект „Нова република“от лидера на ДСБ, Радан Кънев.  С ДСБ тръгват част от реформаторите от гражданската квота – Мартин Димитров, Петър Славов, Гроздан Караджов, както и най-опозиционният депутат на ГЕРБ Методи Андреев.

„Нова република“ ще участва на идващите парламентарни избори, които само след два месеца – обяви Радан Кънев и отправи публична покана към новото движение, което се очаква скоро да стане партия – „Да, България“.

„Вярваме, че трябва да продължим заедно борбата за съдебна реформа и изкореняване на корупцията, която водихме рамо до рамо повече от три години“, каза Радан Кънев.

„Имаме еднакви цели и идеи“, каза той и покани „Да, България“ да участват като коалиция на парламентарните избори.

За Реформаторския блок Кънев коментира, че категорично вече няма да участва в коалиция с тях и с техните идеи, каквито са в момента, тъй като по думите му те са „камъче в обувката и трън в петата“.

В „Нова република“ са поканени да се присъединят всички граждани и политици, включително и хора, които са били част от ГЕРБ, но които са дясномислещи и които споделят техните идеи. „От днес започваме преговори с личности и формации в център-дясно, които са доказали, че не търсят власт на всяка цена. Не търсим партийни квоти и коалиции, а единство на граждани и политици, доказали верността си към споделени ценности“, обясни лидерът на ДСБ.

В „Нова република“ вече са заявили желание да участват Асоциация на българите в Македония, Гражданска платформа, Обединени реформатори, Групата за натиск в Народното събрание.

А идеите и целите на Нова република са следните:

„Ние, съмишленици от българската десница, представители на Гражданския съвет, “Демократи за силна България” и на широка гражданска общност,

1. Обявяваме Надпартийна платформа Нова Република, в името на:

Нова българска Република, която ще основем върху:

−образована нация, в която всеки се развива и успява според заслугите си, а не според партийното си членство

−силни институции

−върховенство на закона и война с корупцията до безусловна капитулация на мафията

−малка, непартийна и работеща администрация.

Нашата първа мярка ще бъде да въведем независим заместник главен прокурор за борба с корупцията, който незабавно да започне разследване на КТБ, АЕЦ Белене и Агенция Пътна инфраструктура.

Нова икономика, която ще стъпи на:

−ниски данъци, които остават близо до хората по места

−свобода за малкия и семеен бизнес от партиен рекет и обръчи

−ясни правила и предвидима среда

−силни и независими регулатори срещу картелите и монополите.

Нашата първа мярка ще бъде отмяната на данък Уикенд и метла за агентурата на олигархията, която брани картелите и монополите.

Нова надежда за нацията ни, която ще създадем с:

−политика в интерес на българските семейства и общности и преодоляване на демографската криза

−грижа за слабия и страдащия

−силна връзка между българите в Родината и българите зад граница

−опазване на природата за идните поколения.

Нашата първа мярка е незабавно увеличение на заплатите на учителите, университетските преподаватели и българските учени средно с 20%.

Радан Кънев обясни, че цел на новия политически проект е да бъдат забранени всички лотарийни талончета и рекламата на хазарт в медиите, която в момента е навсякъде.

Коалиции за Нова република

„Ясно и категорично отхвърляме възможността за явяване на избори във формат РБ-2“.

„Ние сме единствена алтернатива на ГЕРБ вдясно и гаранция срещу коалиция на голямата лъжа между ГЕРБ и БСП“.

Ние сме и единствените в българската политика, които със сигурност няма да допуснат БСП и ДПС до участие във властта и да се коалират с тях – никога и под никаква форма“.

Единствено в името на тези идеи, ние търсим доверие, за да упражняваме властта. Нашето участие в управлението зависи единствено от подкрепата на гражданите, а не от коалиционни пазарлъци с БСП, ДПС или ГЕРБ.

„На политическия терен вече има черна овца. Още другата седмица ще учредим политическо обединение Нова република“, каза в заключение Радан Кънев.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)