Радан Кънев: Борисов – булката беглец, захвърля властта, дадена му от народа, за да иска повече власт

„Борисов – булката беглец, захвърля властта, дадена му от народа, за да иска повече власт“. Такъв прочит направи лидерът на ДСБ Радан Кънев на действията на премиера Бойко Борисов, който сдаде властта заради загубата на президентските избори и сега няма интерес от нов кабинет в сегашния парламент, а от предсрочен парламентарен вот.

Кънев коментира в неделя пред бТВ, че партията му няма да подкрепя, но няма и да пречи при връчването на третия мандат за съставяне на правителство на Реформаторския блок (РБ), пише mediapool.bg.

Кънев обяви, че партията му официално вече не е част от Реформаторския блок: „ДСБ е напуснала Реформаторския блок. Има ново споразумение за Реформаторски блок, което е подписано без ДСБ. Ние имаме съвсем различен политически път. Със сигурност не участваме във формат РБ-2“.

Според него останалите партии в РБ искат властта на всяка цена: „Само те вярват, че трябва да се управлява на всяка цена. Нека пробват да направят правителство“.

Радан Кънев смята, че основната отговорност е на ГЕРБ, с която РБ трябва да разговаря за такъв кабинет.

Според него Патриотичният фронт е наясно, че президентът Росен Плевнелиев няма да им връчи мандат и действията им през последните седмици не са нищо повече от предизборно говорене. ГЕРБ искат по-бързи предсрочни избори, за да спечелят повече гласове, каза още Радан Кънев: „Борисов – булката беглец, захвърля властта, дадена му от народа, за да иска повече власт. Не се научи, че винаги взима по-малко“.

 „Ние отдавна сме казали, че в този парламент, след като може да се обедини срещу съдебната реформа, след като може да се обедини за 37 милиона за НСО, ние нямаме работа в управлението“, коментира лидерът на ДСБ.

Запитан за новия политически проект, Радан Кънев каза, че ще бъде готов „навреме за изборите“.

„Да, имаме цел – тя е много амбициозна. Тя изключва властта да се упражнява с такива като ДПС, БСП, ГЕРБ и РБ-2. Целта ни е едно същинско преучредяване на българската република. Коренно нова философия за данъците. Коренно нова философия за централизацията на управлението“, обясни Кънев.

По думите му най-важният въпрос е къде е властта – в общината или в падишаха?

„Как е възможно при 3% икономически ръст да има такъв протестен вот? Тези 3% отиват в няколко лапи. Нищо не отива в обикновения човек. Нищо не отива в училището в твоята община“, поясни лидерът на ДСБ.

Той каза, че целта на новия политически проект е да даде на България премиер, който е „силен, смел и реформаторски“ и който да се пребори за свикване на Велико Народно събрание, за да бъде променена конституцията.

„Той може да е Радан Кънев, може да не е Радан Кънев. Ако премиерът не е реформатор обаче, реформи няма да има. Ако премиерът е слаб и страхлив, получаваме Бойко Борисов“, продължи Радан Кънев.

Той обясни, че в момента е много трудно нови хора да се включат в политиката: „Българската политическа и медийно-прокурорска среда е толкова кална и отровна, че да убедиш човек да се захване с политика и да тръгне към властта, да влезе в калта и да се сбие за политическата власт, е много трудно. Ние търсим хора, които искат да променят“.


image0 (9K)