Работодатели влизат в обществените съвети на училищата и детските градини в Стара Загора

Областният управител инж. Георги Ранов свика днес работно заседание във връзка с новия Закон за предучилищното и училищното образование, който изисква създаването на обществени съвети към детските градини и училищата. Съгласно закона, в съветите в професионалните училища е необходимо да бъдат включени и членове на национално представените работодателски организации.

Тези членове и техните заместници се определят от областния управител.

На заседанието присъстваха представители на ТПП-Стара Загора, БСК-Стара Загора, Съюза за стопанска инициатива, КРИБ и Асоциацията на индустриалния капитал в България. В него участва и Татяна Димитрова, началник на РИО.

Г-жа Димитрова запозна присъстващите с професионалните училища в Старозагорска област, които са 22 на брой, и със специалностите, които се изучават в тях. От своя страна от работодателските организации поеха ангажимент да изпратят писмено до областния управител в 5-дневен срок своите предложения за участници в обществените училищни съвети.

Обществените съвети в училищата и детските градини трябва да бъдат сформирани най-късно до края на декември. Членовете им ще работят в тях на доброволни начала и без възнаграждение. Те ще имат право да участват в заседанията на педагогическите съвети на училищата, да дават становище за разпределението на бюджета по дейности, да сигнализират компетентните органи при констатирани нарушения и др.


image0 (9K)