„Пътуващите книги на Стара Загора“ ви канят на Благотворителен концерт-базар

СНЦ „Пътуващите книги на Стара Загора“ ви канят на Благотворителен концерт-базар, чиято цел е набиране на средства за „Детски читални на колела“. Той ще се проведе на 11.04.2018 г (сряда) от 18:30 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

С учатието на квинтет „Траяна глас” с ръководител Лиляна Дойчева, хор „Библиофония”, талантливи деца от НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора и децата от театъра към СНЦ „Пътuващите книги на Стара Загора”.
По време на концерта ще има и благотворителен базар.
Повече за идеята на „Детските читални на колела”:
[ad id=“225664″]

Идеята за пътуващите детски читални се роди през лятото на 2016г. Тя бе подкрепена чрез дарения от националната кампания „Избери, за да помогнеш“ и осъществена през лятото на 2017г. През топлите месеци на годината (от март до октомври) „Детска читалня на колела“ помогна на детските книги да достигнат до повече деца, пътувайки до читателите си в малките населени места на България. Пътуващите детски читални се провеждаха по метода „възрастен чете на деца“ и „деца четат на деца“ в зависимост от обема и трудността на четения текст. И двата метода се прилагаха заедно със свободна дискусия, в която децата споделяха по желание впечатления около прочетеното или го изразяваха чрез творчески дейности като игри, танци или рисуване. Всичко това им помага да развиват въображението си и да интерпретират четенето на книги по различни начини. А методът „изведи посланието на книгатаразвива уменията им да слушат, разбират и мислят върху текста.

[ad id=“263680″]

По време на тези незабравими пътешествия екипът на читалнята – Мира и Олга, представиха много нови детски книги, четоха с деца и възрастни, философстваха заедно с тях в забавни дискусии около прочетеното, рисуваха върху асфалт и танцуваха под звуците на музиката навън сред природата. Направиха това, защото вярват, че по този начин децата достигат по-лесно до чудния свят на книгите. Те споделят, че за тях това са били вълшебни месеци на книжни пътешествия с децата, които са им вдъхнали увереност, че идеята за този вид читални е добра, полезна и интересна за децата. Техните пътешествия се случваха по покана на местни читалища и културни организации, на които те оставяха като дарение нови детски заглавия, за да подпомогнат библиотечния фонд и да подкрепят заниманията им по четене с децата.

Получените дарения от националната кампания „Избери, за да помогнеш“ бяха оползотворени за закупуване на нови детски книги за проведените седем читални на колела. Но голямото желание на екипа от сдружението е „Детска читалня на колела“ да продължи да пътува и през това лято.


image0 (9K)