Пътуващата изложба „Анализ на градската среда“ пристига в Стара Загора на 6 юни

 На 6 юни от 18.00 в Стара Загора пристига и се открива пътуваща изложба „Анализ на градската среда“ с участието на създателите на изложбата, местни архитекти и представители на Общината.
Откриването включва презентация на изложбата, дебат и прожекция на филма “Познавате ли архитекта?”.
Събитието ще се проведе от 6 – 13 юни 2017 години
10.00 – 18.00 часа
Централен градски пазар, Стара Загора
Пътуваща изложба с резултати от “Действие в панелните квартали”, последното издание на фестивала за съвременна архитектура и градска среда ONE ARCHITECTURE WEEK, проведено в пловдивският панелен квартал “Тракия”.
Изложбата показва примери и представя ползите от широкообхватен анализ на градската среда и въвличането в този процес на максимално много от участниците в нея.
Изложбата включва:
• прожекция на документален филм
“Познавате ли архитекта?”,
• прожекция на интерактивна онлайн карта,
• описание на намесата в квартал “Тракия”,
• описание на проучването на квартал
“Тракия” и книгата “Алманах на панелна
Тракия”.
Изложбата се реализира с подкрепата на “Регионален фонд за градско развитие” – фонд мениджър по инициатива JESSICA за радовете Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен. JESSICA – Съвместна европейска подкрепа за устойчиви инвестиции в градски зони е пилотен инструмент за финансов инженеринг, разработен от ЕК, ЕИБ и Правителството на Република България. На страната ни е предоставена възможност част от средствата по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 да бъдат насочени под формата на заеми с преференциални условия към градски проекти със значим социален ефект, които да подпомогнат повишаване качеството на живот в градовете и благополучието на техните жители.
Регионалният фонд е създаден през 2011г. и в рамките на първия си инвестиционен цикъл е финансирал 20 градски проекта в сферата на градската мобилност, културата, публичната инфраструктура, спорта и индустриалните зони. Инвестиционният хоризонт на Фонда продължава до 2025г. като средствата, погасявани от вече финансираните проекти могат да се инвестират в нови проекти, съответстващи на целите по Оперативна ос 1 на ОПРР 2007 – 2014г.
Изложбата се организира по случай 75 годишнината на Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. През вече далечната 1942-а е дадено началото на “Държавната политехника”, от която с времето и с все по-голямата специализация на висшето образование произлиза и УАСГ. 75-годишният юбилей на университета е добър повод за поглед напред към нови методи за взаимодействие на институцията със своите възпитаници, с бизнеса, с града. Изложбата “Анализ на градската среда” е такъв тип взаимодействие, в което университетът подпомага популяризацията на съвременни методи за работа в градска среда.
Eкип:
куратор и координатор:
Любо Георгиев
участници:
Нина Толева-Новак, Лина Кривошиева,
Меган Луенбърг, Сдружение |Не|Формално
организатор:
Регионален фонд за градско развитие АД

[ad id=“222944″]


image0 (9K)