Пътуването по магистралите това лято ще е кошмар!

Най-малко до 15 юни ще остане затворено едното платно на магистрала „Тракия“ край Пловдив (от 134 км до 156 км на автомагистралата), където в момента се извършва ремонт.

[ad id=“225664″]

Днес премиерът Бойко Борисов направи проверка на ремонтните дейности в другото платно, които трябва да приключат до четвъртък и даде срок до 15 юни магистралата да бъде отпушена, за да може движението по пътя София – Бургас да се извършва безпрепятствено в летните месеци.

Премиерът инспектира и разширението на пътя Пловдив – Асеновград, с което ще се повиши значително безопасността на пътуващите. Интензивността на движение в този район надхвърля някои автомагистрални участъци – над 26 000 моторни превозни средства за денонощие.

[ad id=“263680″]

Огромни задръствания се образуват и по другата основна магистрала – „Хемус“ заради затварянето на тунел „Витиня“ за поредния ремонт. Заради натовареното движение в почивните дни задръстванията продължиха с часове. Участъци от магистралата ще останат затворени цяло лято, се разбира от информация на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Обяснението на АПИ е, че тече заздравяване на близкия виадукт при 33-ти км, а „тунел „Витиня“ попада в този участък“. Този аргумент е абсолютно несъстоятелен, тъй като през септември м.г. ремонтът на двете тръби беше отчетен като постигане на „изключително качество на строителството“ от регионалния министър Николай Нанков.

[ad id=“236993″]

Лошата новина за пътуващите е, че цяло лято трафикът ще минава двупосочно само през едната тръба на тунела. Тръбата за София няма да бъде отворена, преди да бъде завършен виадуктът. Очаква се ремонтът да продължи до декември.

Дори и тогава обаче адът няма да свърши. АПИ съобщи, че всъщност, докато тунелът към София е затворен, ще се извършват проучвателни дейности, за да се планира негов бъдещ ремонт. Което означава, че по „Хемус“ в близките години едва ли ще се пътува нормално.

[ad id=“236999″]

Предстои за ремонт да бъдат затворени още два тунела по „Хемус“ – „Топли дол“ и „Правешки ханове“. Задание за ремонт има и за тунел „Траянови врата“ на магистрала „Тракия“. Така реално основните изходи на столицата на север и на изток ще бъдат блокирани за дълго време – от два месеца и магистрала „Люлин“ е затворена в посока към София заради срутване.


image0 (9K)