Разследване: Сепаратистите в Украйна са свалили пътнически самолет с руска ракета

Пътническият самолет на „Malaysia Airlines“, който се разби в Украйна през 2014 година, е бил свален с руска ракета. Тя е била изстреляна от територия, която се намира под контрола на проруските сепаратисти в източната част на страната. Това е установил международен екип от прокурори, който провежда разследване.

„Може да се заключи, че полет MH17 e бил свален с ракета 9M38. Тя е била изстреляна от зенитно-ракетен комплекс „Бук”. Той е бил докаран в Украйна от територията на Руската федерация и след изстрелването е върнат там“, отбелязват разследващите, цитирани от bbc.com.

Припомняме, че 298 души загинаха, когато пътническият самолет „Boeing 777“ се разби в източната част на Украйна. Той беше свален при полет от Амстердам до Куала Лумпур на 17 юли 2014 година.

Попитан във връзка с доклада, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза на пресконференция, че според данните, с които разполага руската армия, ракетата не е била изстреляна от територия под контрола на бунтовниците, а от друго място.

„Радарни данни определиха всички летящи обекти, които може да са били изстреляни или да са били във въздуха над контролираната от бунтовниците територия по това време“, заяви Песков. „Данните са категорични … няма ракета. Ако е имало ракета, тя може да е била изстреляна единствено от другаде“, твърди говорителят на Кремъл.


image0 (9K)