Пътищата с най-много катастрофи в област Стара Загора

Кои са най-невралгичните участъци по пътищата в област Стара Загора, обобщава директорът на Пътно управление Илия Златев.

В Областна администрация днес се проведе заседание на Областната комисия за безопасност на движението, председателствано от областния управител Гергана Микова.

Директорът на Областно пътно управление Илия Златев изнесе статистика за състоянието на пътната инфраструктура в Старозагорска област и направи предложения за мерки, които трябва да се вземат с цел намаляване на пътно-транспортните произшествия.

От думите му стана ясно, че Проходът на републиката е най-невралгичната точка в областта, на която ежегодно се регистрират най-много катастрофи и нарушения. За 24 часа там са засичани около 5000 различни нарушения от страна на водачи, като 80% принадлежат на шофьори на камиони над 12 тона.

„С цел повишаване на безопасността на движението направихме цялостно преасфалтиране на 7 участъка в прохода. Подменена е напълно маркировката, пътните знаци и мантинелите на целия проход. Изрязани са храстите край шосето“, каза Илия Златев. Въпреки това за една година на Хаинбоаз има 8 загинали при катастрофи. Според г-н Златев е необходимо на прохода да се въведе система за постоянен контрол на скоростта с цел намаляване на тежките инциденти.

Като участъци с висока концентрация на ПТП бяха посочени също пътят Стара Загора-Нова Загора, Гурково-Мъглиж, Стара Загора-Димитровград. Статистиката показва, че голяма част от произшествията в Старозагорска област стават на напълно прави участъци с добра настилка и маркировка. Причина за тях най-често е несъобразената скорост на шофьорите.

Директорът на ОПУ посочи и пътни участъци в областта, които според специалистите е добре да бъдат ремонтирани основно, за да се облекчи движението и намали броят на произшествията. Сред тях са пътят между Паничерево и Гурково, отсечката между селата Ягода, Зимница, Шаново и Ветрен, пътят от с. Шипка през Шейново, разклона за Павел баня, до навлизането на шосето в Пловдивска област.

От сектор „Пътна полиция“ съобщиха, че в момента в областта работят 3 автоматизирани системи за контрол на скоростта. От миналата година „Пътна полиция“ разполага с нова мобилна камера, която може да засича няколко автомобила едновременно. В полицията очакват още 2 нови стационарни камери, които ще бъдат поставени в общините Павел баня и Казанлък.

Статистиката на „Пътна полиция“ показва, че броят на пътно-транспортните произшествия тази година е с 200 по-малко в сравнение със същия период на миналата година, убитите също са с 4-ма по-малко, но тези данни не са успокояващи. Основно произшествията стават на главната пътна мрежа на места с добра настилка. Безразсъдно изпреварване, неспазване на предимство и на ограниченията на скоростта, отклоняване на вниманието на шофьора са сред основните причини за тежки катастрофи.

В края на срещата г-жа Микова заяви, че всички предложения на участниците в заседанието за мерки за повишаване на безопасността ще бъдат обобщени в един доклад и изпратени за обсъждане в Държавната комисия по безопасност на движението към МВР.


image0 (9K)