Пъстър празник Еньовден – за четвърти път на Старозагорските бани

Празникът на билките, слънцето и водата, който стана традиционен за курортното селище Старозагорски минерални бани, се проведе за четвърти път.

[ad id=“225664″]

Шарено тържество и тази година събра стотици жители и гости на Стара Загора и близките села, които заедно отбелязаха Еньовден.

„Добре дошли и честит празник на всички гости днес, както и на всички именици. Безкрайно съм щастлив, че имаме удоволствието да ви посрещнем отново и заедно да отпразнуваме билките, слънцето и водата“, каза кметът на Старозагорските бани Станчо Станев.

[ad id=“263680″]

Спазено бе поверието, рано сутринта, преди изгрев слънце да се съберат билки, с които да се сплете ароматен и пъстър венец. Под него се изви българско хора, а общо няколко часа продължи програмата с изпълнение на народни песни и танци.
Кулинарни творения на самодейни и професионални майстори от Сулица, Ново село, Остра могила, Сладък кладенец, Казанка и други съседни села бяха показани в изложба.

За гостите на тържеството бе предвиден ароматен чай, а за любителите на занаятите бе наредена богата чаршия.

[ad id=“236999″]

Гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, общински съветници, заместник кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, областният управител Гергана Микова и нейният заместник Петя Чакърова, представители на местни и държавни институции и организации.

[ad id=“218548″]

Реализацията на Еньовденския събор е дело на Община Стара Загора и кметството на Старозагорски минерални бани.


image0 (9K)