Пържолите на тиган ги правя само така!

Напоследък все по-често се говори, че пържената храна е много вредна за здравето. Точно затова се старая да използвам възможно най-малко олио в процеса на готвене и „пържа“ месото без мазнина.

Крайният резултат винаги е много вкусен и най-важното – никога не загарят!

Забелязах, че когато пържа месото в олио, влакната му се насищат с олио, в резултат на което пържолата губи истинския си вкус. За да не разваля вкуса на ястието, взимам месото и го хвърлям директно на горещия тиган.

Преди това обаче задължително го мариновам. Най-често използвам подправки, сушени билки, лук, както и чесън на прах, които придават на пържолите ми много специален вкус.

За да стане месото наистина сочно, го накисвам в маринатата от подправки в продължение на няколко часа. През това време то успява да пусне собствения си сос, а след това да го попие.

И едно много важно уточнение – само влажното месо е подходящо за пържене без мазнина.

Винаги прибирам месото в маринатата в хладилника и го вадя половин час преди готвене, за да достигне стайна температура.

За да не изгори месото, го запържвам за няколко минути от всяка страна. Едната страна пържа на силен огън, след което обръщам и намалявам огъня с една трета.

Ако месото не е изпържено достатъчно, повтарям процеса от всяка страна за още една минута, предварително намалявайки огъня с 10%.

Ако не искате да използвате дори капка масло, изберете месо, което е по-тлъсто. В този случай си струва да започнете печенето от по-мазната страна.

Не забравяйте, че в този случай мазнината ще се разтопи много бързо. След това можете да обърнете парчето и да го изпържите по обичайния начин.

Вкусно и много полезно! Да ви е сладко!

jenata.blitz.bg


image0 (9K)