Първо основно става Академия за компютърни и природо-математически науки

Специално училище за даровити деца – Академия за компютърни и природо-математически науки ще се създаде в Стара Загора в сградата на Първо основно

 

Това съобщи днес кметът Живко Тодоров на среща с талантливите старозагорски математици, които се завърнаха с множество медали от олимпиадата в Япония през юли. „Това е отдавнашна заръка на кмета в Стара Загора да се създадат най-добрите условия за талантливите деца. От есента започваме по програма разработена от математика Любомир Любенов.

Първата година ще се води обучение само в свободните часове, а от следващата вече ще има училище с обучение от първи до единадесети клас, отворено за децата от цяла България, поясни Иванка Сотирова, зам.-кмет Хуманитарни дейности.
Училището ще се помещава в сградата на Първо основно, която ще бъде ремонтирана, ще е като затворен комплекс, включително с общежитие. „Идеята е да се стимулират даровитите деца, както се прави по света, защото те движат света. Целият потенциал на града ще бъде активиран да работи, а Общината ще създаде условия децата да се развиват“, обясни Живко Тодоров.

Ще бъдат канени най-добрите преподаватели, вече има потвърдено съгласие за осигуряване на учени от доц. д-р Първан Първанов, декан на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, от проф. Йордан Табов от БАН, от проф. Емил Колев, ръководител на ученическия институт по математика и информатика и Невена Събева, зам.-главен редактор на сп. „Математика“.

Според Живко Тодоров Тракийският университет също трябва да пренастрои работата си, за да се осигури на даровитите деца възможност да продължат образованието си в Стара Загора и да останат тук, както и да привличаме млади хора от други градове.

Живко Тодоров поздрави 14-те млади математици на Стара Загора, които постигнаха сериозни успехи на олимпиадите в Тайланд и Япония, но са и носители на престижни отличия от предишни състезания: Теодор Танков, Американски колеж София златен медал на Тайландска олимпиада, бронзов за брат му Максим Танков, НУ „Д. Благоев“, Стара Загора. Призьорите от състезанието World Mathematics Invitational във Фукуока, Япония: Диамантена награда Виктория Данаил Стефанова, 3 клас, Стара Загора – Лондон; Йоан Николаев Михайлов, 3 клас, СУ „Максим Горки“, Стара Загора, златен медал за Деан Дечев, 12 клас, ГПЧЕ „Ромен Ролан“, два сребърни медала за Баян Елкин, 2 клас, 2 ОУ „П. Р. Славейков“, Владимир Цаклев, 2 клас, 2 ОУ „П. Р. Славейков“, шест бронзови Станислав Димов, 5 клас, ППМГ „Гео Милев“, Христо Христов, 5 клас, ППМГ „Гео Милев“, Любен Карбанов, 7 клас, ППМГ „Гео Милев“, Паола Павлова, 7 клас, ППМГ „Гео Милев“, Калоян Руев, 10 клас, ГПЧЕ „Ромен Ролан“, Елина Димова, 11 клас, ГПЧЕ „Ромен Ролан“, поощрителна награда Александър Данчев, 6 клас, ППМГ „Гео Милев“.
„Вие сте нашата гордост, донесохте 12 медала от Япония. Това показва, че трудът на нашите деца, подкрепяни от Любомир Любенов, е пример за всички млади хора, не само в Стара Загора. Тези, които успяват със знания и трябва да са еталон за останалите. Ще продължаваме да Ви подкрепяме, защото Вие заслужавате“, обеща Живко Тодоров.

Той съобщи още, че започва кампания за събиране на 150 000 лв. за възстановяване на Планетариума в Стара Загора. По думите му възстановяването му ще помогне на децата, които се интересуват от наука и градът ни ще има друг статут.
„Разбирам, че науката в Стара Загора няма да умре“, категоричен бе доц. д-р Алексей Стоев, директор Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ в Стара Загора и на Филиала на Института за космически изследвания и технологии при БАН, който заедно с проф. Пенка Мъглова бе на експедиция в Аржентина за наблюдение на пълното слънчево затъмнение на 2 юли 2019 г. „Без съдействието на кмета Живко Тодоров и Община Стара Загора това нямаше да се случи“, обясни Стоев. Той разказа за наблюденията си и подари на кмета Живко Тодоров снимки от експедицията.


image0 (9K)