Първородните деца са по-умни

Ново проучване доказа, че първородните деца  имат някои предимства пред по-малките си братя и сестри заради това, че са първи.

[ad id=“225664″]

Изследване на Университета в Единбург установи, че първородните деца имат по-добри мисловни умения в сравнение с по-малките си братя и сестри, тъй като получават по-сериозно умствено стимулиране от страна на родителите си. Според резултатите родителите демонстрират еднакви нива на емоционална подкрепа към всички свои деца, но първородните получават повече помощ при развиването на мисловните си умения. По тази причина първородните деца се представяли по-добре на тестовете за интелигентност от братята и сестрите си още на 1-годишна възраст. Проучването обяснява от части така наречения „ефект на реда на раждане“, според който първородните деца в последствие са по-образовани и по-високоплатени, пише Actualno.com позовавайки се на Guardian.
[ad id=“263680″]

Родителите променят поведението си, когато имат повече деца, отделяйки по-малко време, за да стимулират мисленето на по-малките си синове и дъщери, за да четат с тях и да играят и свирят на музикални инструменти.
Също така майките имали по-рисково поведение по време на последващите си бременности, като например пушенето. Все пак, това да си най-голямо дете има и своите недостатъци. Проучване от 2015 г. доказало, че първородните деца имат 20% по-голям шанс да развият късогледство в сравнение с по-малките си братя и сестри.


image0 (9K)