Първи тест за Кристалина Георгиева в ООН

Новият кандидат на България за генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева се изправя днес пред първата си проверка – двучасово изслушване пред Общото събрание.

Кристалина Георгиева ще изложи визията си за бъдещето на ООН. Изслушването, през което преминаха и другите кандидати, има по-скоро формален характер, коментират политически наблюдатели. Въпросите, които бяха задавани, не са провокативни и обикновено повдигат общи теми.

В сряда (5 октомври) на закрито заседание на Съвета ще се състои шестото предварително гласуване в рамките на тази процедура. При него за първи път ще се използват разноцветни бюлетини. С тях ще гласуват представителите на страните, които са постоянни и непостоянни членки на Съвета за сигурност. На този етап мнението на петте постоянни членки на Съвета – Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция, ще има решаващо значение. Причината – те имат право на вето и могат да блокират всяка кандидатура за генерален секретар на ООН, отбелязва ТАСС.

На 5 октомври за първи път ще гласуват и за кандидатурата на Кристалина Георгиева. Предишният ни официален кандидат Ирина Бокова обяви, че няма да се откаже от надпреварата за лидерския пост в ООН. Тя ще се състезава като самостоятелен кандидат.


image0 (9K)