За първи път. Цената на петрола стигна отрицателни нива

Цената на американския лек суров петрол падна до отрицателни стойности в понеделник, 20 април, за пръв път в историята, съобщиха световните агенции.

Това означава, че производителите на петрол плащат на купувачите, за да се разтоварят от суровината поради страхове, че скоро няма да има къде да я съхраняват.

Става дума за фючърсите върху американския лек суров петрол Западен Тексас (WTI) с доставка през май, които поевтиняха с над 300% до минус 37.63 долара за барел в понеделник срещу вторник през нощта. Цената на западнотексаския нефт е маркер за американската търговия.

Търсенето на петрол се сви драматично и на практика почти пресъхна след блокадите по целия свят заради пандемията от новия коранавирус.

Това накара петролните корпорации да плащат за допълнителни съоръжения, където да съхраняват нефта. Именно огромното производство на фона на замрялото търсене е докарало цената до негативна територия.

Сортът „Брент“, който пък е маркер в Европа и останалата част от света, също сериозно поевтиня до по-малко от 26 долара за барел.

Часове по-късно в понеделник, към 8:10 часа българско време фючърсите за американски петрол се върнаха в положителната територия – на т.нар. извънборсова търговия в Ню Йорк цената им се покачи до $1.40 за барел, а юнските поскъпнаха до $21.33 за барел. Определящият за Европа сорт „Брент“ (Brent) за юни (сесията за майски договори приключи) струва в Лондон $25.39 за барел.

Петролната индустрия се бори едновременно с драматичния спад в търсенето и с противоборството между основните играчи на пазара.

Наскоро организацията на страните износители на петрол, ОПЕК, и Русия се договориха за 10% намаляване на производството. Намаляла е продукцията също в САЩ и в други страни, произвеждащи петрол, но въпреки това предлагането значително надвишава търсенето.

Междувременно, нарастват притесненията, че съоръженията за съхранение на петрола в САЩ ще останат без капацитет. Запасите са нараснали с над 50% от март насам. В определени случаи на производителите е по-изгодно да горят петрола, отколкото да спират производството.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)