За първи път от години български президент отива на историческата местност „Петрова нива“

Отбелязването на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание – за първи път от много години насам, ще бъде уважено от президентската институция. Съборът на историческата местност „Петрова нива“ е организиран от Община Малко Търново, но е под патронажа на държавния глава.

[ad id=“236993″]

Бившият президент Росен Плевнелиев нито един път не присъства на честванията на паметната дата, коментират участници във възпоменанието.

[ad id=“218548″]

Президентът Румен Радев ще участва тази вечер в тържественото отбелязване на 114-годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. „Петрова нива“ е едно от най-свещените места в Странджа.

През 1903 година там 47 делегати  на конгреса на Вътрешната революционна организация на българите от Тракия решават да подкрепят въстанието, което и избухналото по-рано в Македония. 26 дни патриотите, които са лошо въоръжени, се сражават с 40-хилядна редовна турска армия и с башибозушки орди. Въстанието е потушено с нечувана жестокост. Избити са хиляди цивилни – старци, жени и деца. Изгорени са повече от 60 села. Оцелелите напускат родния край и търсят спасение в свободна България.


image0 (9K)