Първи жертви на новия коронавирус в три европейски страни, извънредно положение в Чехия

Полша съобщи днес за първи смъртен случай от новия коронавирус в страната – в град Познан. Броят на заразените достигна 47 души.

Първата жертва на болестта в Австрия е 69-годишен жител на Виена, съобщиха днес местните власти. Общо 302-ма австрийци са носители на новия коронавирус (Ковид-19), четирима са се възстановили.

По-рано и Гърция съобщи за първи смъртен случай от Ковид-19 – 66-годишен мъж, който се е завърнал от поклонение в Израел и Египет в края на февруари, предаде агенция „Ройтерс“.

Броят на потвърдените случаи на заразени с новия коронавирус в Гърция е 99.

В същото време пътници на борда на ферибот са поставен под карантина като предпазна мярка, след като член на екипажа заявил, че не се чувства добре. На кораба, който е на котва в пристанище на остров Лимнос, има 341 пътници и 77 души екипаж.

Все по-тежко става положението в Испания. Там за по-малко от денонощие са регистрирани нови 29 смъртни случая. 84 души са починали от новия коронавирус, а броят на заразените достигна 3003-ма души

Строги мерки срещу заразата въвеждат властите в Чехия. Премиерът на страната Андрей Бабиш обяви извънредно положение за 30 дни, което влиза в сила от днес. Забранява се посещение в ресторанти след 20 часа, както и всякакви публични прояви с участието на над 30 души. На чехите се забранява да посещават рискови държави, а на чужденци от рисковите райони да влизат в Чехия.

Словакия от своя страна обяви, че всеки гражданин, който се връща от чужбина, ще бъде подлаган на 14-дневна карантина.

Моловете ще бъдат затваряни през уикендите, отворени остават магазините за храна и аптеките.

„Въвеждат се и гранични проверки, спират се международните пътувания от и до страната. Затварят се училища“, съобщи премиерът Петер Пелегрини. В страната има 16 потвърдени случаи на заразата.

В Холандия потвърдените случаи на заразяване с коронавируса се увеличиха до 614

Правителството на Литва съобщи днес, че затваря всички училища, университети и детски градини за 2 седмици.


image0 (9K)