Първи доказан случай на повторно заразяване с коронавирус

Лекари от университета в Хонконг регистрираха повторна инфекция с коронавирус при мъж, възстановил се от болестта преди четири месеца. Това е първият регистриран случай в света, съобщи RTHK.

Става дума за 33-годишен компютърен програмист от Хонконг, който е бил изписан от болницата през април. Той обаче се е заразил повторно при пътуване до Испания през този месец. При това нивото на „вирусно инфекциозната тежест“ е доста високо, което изобщо не е типично.

Микробиолози от университета в Хонконг обясниха, че са направили генетични тестове, които са показали, че става дума за различни щамове на коронавируса. Това предполага, че мъжът е бил заразен по време на пътуването си до Испания. Явно той не е имал необходимия имунитет.

„Мнозина смятат, че пациентите, които са се възстановили от Covid-19, придобиват имунитет срещу повторна инфекция. Въпреки това има доказателства, че при някои хора нивото на антитела намалява след няколко месеца“, отбелязват авторите на изследването.

Те призоваха да се вземе предвид този факт при обсъждане на възможността за ваксиниране на пациенти, които вече са имали това заболяване.

 


image0 (9K)