Първият полицай, излекувал се от COVID-19, проговори след 28 дни изолация

30 полицаи с положителни проби за COVID-19. Двама от тях вече са се изчистили напълно от вируса. Това показват резултатите от тестовете на служителите в системата на МВР.

„28 дена бях отделен от моето семейство, приятели и роднини ми помагаха. Носиха ми храна. Дните минаваха бавно“, споделя граничният полицай Томислав Атанасов. Той е първият диагностициран с коронавирус служител на МВР. В разгара на епидемията работи на първа линия на летище София. За него последния месец минава между четири стени, сам и далеч от семейството си.

Граничният полицай развива първите симптоми на коронавирус броени дни, след като в България обявяват извънредно положение.

„Осигурявахме обществените зони на Терминал 1 и Терминал 2. Тогава беше пикът на прибиране на хора от други държави. Редовно имаше полети от Италия, Испания, Англия“, споделя Томислав Атанасов.

„Почувствах отпадналост. Имах лека кашлица. Не съм имал температура, по-висока от 36,5. Помислих, че това е нормален грип. Отивайки на работа, телесната ми температура беше проверявана. Използвахме и медицински маски“, казва още полицаят.

Тестът му за коронавирус обаче се оказва положителен. Тествана е и съпругата му – нейният се оказва отрицателен. Контактните лица на Атанасов са поставени по 14-дневна карантина. Той се лекувал с няколко вида антибиотици.

„Отпадналостта изчезна след 5-тия ден. На десетия спрях антибиотиците, защото всички симптоми бяха изчезнали, а снимката на дробовете ми беше почти перфектна“, разказва той. Дни по-късно Атанасов разбира, че други двама негови колеги също са заразени. След месец лечение и изолация, както и два отрицателни теста, Томислав вече се е изчистил от вируса, но все още е в болничен. Успял е да се види с част от близките си.

Видео: ТУК

 


image0 (9K)