Първите събития за 2017 от културния афиш на Стара Загора

Първи отгръщат първия лист от календара с културните събития колектива на РБ“Захарий Княжески“, които още на 7 януари (събота) от 10:00 – 12:00 ч. в залата на първи етаж ще бъдат домакини на лекция на сп. „9 месеца” на тема „Първи грижи за новороденото“. Лектор ще е Ася Найденова, акушерка в МБАЛ „Проф. Стоян Киркович“.
Но особено радващото е, че на 11 януари (сряда) от 18:00 ч в залата на библиотеката ще е премиерата в Стара Загора на „Любовта идва“ от слънчевото момиче на града ни, поетесата Мария Донева. Това е тринадесета подред нейна стихосбирка, в която има: „ стихотворения за мъже, за любовта към детето, стихотворения за щъркели, за лятото много, за пролетта по-малко, за живота ми ден след ден…“. „Най-острият и сложен социален проблем може да се види през призмата на любовта и на липсата на хуманност. С малко повече внимание на хората взаимно един към друг светът би бил много по-добър. Ако не можеш да направиш нещо добро, да не направиш нищо лошо – и това не е малко…“, това са думите на авторката относно любовта, поезията и новите стихове. „Любовта идва“ бе представена в София на Панаир на книгата и в Пловдив.

На 13, 16 и 25 януари от 19 часа са премиерните спектакли на пиесата „Цар последен“ в ДТ“Гео Милев“. Режисьор е Йосиф Сърчаджиев, а пиесата е написана от съпругата му Райна Томова, сценографията е на старозагорката Мария Диманова, а музикално оформление – на Георги Генов. В пиесата участва целият актьорски състав на театъра, Прабългарска школа за оцеляване „Багатур“, деца, а в главната роля на Цар Иван Шишман ще видите Димитър Живков. Пиесата е в 22 сцени, действието се развива на различни места, историческата и достоверност е консултирана с проф.Николай Овчаров . До октомври месец на 2017 година в театъра са планирани общо 6 премиерни спектакъла.

На 15 януари в Зала „Байер“ се открива за 18-и пореден път традиционната Януарска младежка художествена изложба. Нейни организатори са Фондация „Пламък“-Стара Загора и Старозагорската група на художниците. През миналата година имаше и участници от Гимназия „Акад. Дечко Уузунов“ в Казанлък и студенти от Великотърновския университет.

На 19 януари е първата за годината проява от поредицата „Срещи с автограф“ на Библиотека „Родина“, в която ще се представи книгата „Докосвания“ от проф. Симеон Хаджикосев. В нея авторът възкресява докосванията си до писатели като Елисавета Багряна, Витезслав Незвал, Ангел Каралийчев, Валери Петров. Проф.Хаджикосев е един от най-значимите литературни критици и изследователи в България; той е мемоарист и дългогодишен преподавател по история на Античната и на Западноевропейската литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Повечето творци той е познавал лично, а образът на други (като Лермонтов) е изградил въз основа на оставеното от тях наследство. Но всички негови анализи са основани както върху изключително богатия му опит на литератор и на критик, така и на уникалната му способност да „приближи” до читателя едно, по същество, непознаваемо духовно дело, каквото е създаването на разказ, роман, стих…

На 27 януари от 19.00 часа в операта е премиерата на „Дон Паскуале“ опера от Гаетано Доницети. Диригент е Димитър Косев, режисьор Стефан Донев, сценография и костюми Ася Стоименова. Участват Пламен Кумпиков, Евгений Арабаджиев, Стефан Димитров-гост, Ивайло Йовчев, Николай Моцов, Георги Султанов-гост, Иван Кабамитов, Ованес Каспарян-гост, Десислава Стефанова, Яница Нешева, Жана Костова-гост, Христофор Недков, Игнат Желев, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора.

В края на януари ще е премиерата на пиесата „Петя и вълкът“ в Куклен театър – Стара Загора. Репетициите започват на 9 януари. Тази година кукленци ще празнуват 60 лета от създаването на театъра и 10то издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро”.

През месец януари от Сдружение „Пътуващите книги на Стара Загора“ предвиждат срещи с писателите Керана Ангелова, Владимир Полеганов. А от февруари стартира проектът им „Детска читалня на колела“. Проектът цели да насърчи четенето сред децата в малките населени места, като им представи по атрактивен и забавен начин произведения от класическа и съвременна, българска и чуждестранна детска литература. Това ще се случи под формата на публични четения, гостуване на съвременни български детски автори, представяне и обсъждане на популярни детски книги. „Детска читалня на колела“ ни ще подпомогне дейността на малките читалища в област Стара Загора, които разполагат с оскъдно финансиране за обогатяване на детския си библиотечен фонд.

И така, януари 2017 година е вече на прага, няма студ, сняг и лед за културния живот на Стара Загора. Там, където е Изкуството, там има топлина,светлина и красота.

Уляна Кьосева

Източник: dolap.bg


image0 (9K)