Първите две деца излязоха от пещерата в Тайланд

Първитe две момчета от групата, блокирана в пещера в Тайланд, излязоха невредими, съобщиха местни източници. Според очевидци момчетата сами са се придвижили до очакващите ги на изхода линейки, е съобщил за бТВ журналистът Панчо Благоев, който живее в Тайланд. Рисковата операция по спасяването на момчетата започна по-рано днес. Според световните агенции тя ще продължи два или три дни.

[ad id=“225664″]

Както съобщава бТВ, първото момче се е появило на изхода на пещерата в 17:40 ч. местно време (13:40 ч. българско време). Второто го е последвало 10 минути по-късно. Двете деца са се отправили към медицинските палатки за първоначален преглед. Сред това ще се прецени дали да бъдат превозени в болницата в областния център Чанг Рай.

Времето за спасителната операция е преброено, тъй като спасителите очакват покачване на водите в пещерата. Weather.com предвижда бури и силни дъждове.

Операцията по евакуирането на 12-те деца и треньора им по футбол, блокирани от 15 дни в наводнена пещера в Тайланд, започна в неделя сутринта, след като дни наред евакуацията им беше отлагана, заради прекалено големите рискове.

„Днес е големият ден… Момчетата са готови да посрещнат всички предизвикателства“, заяви Наронгсак Осатанакорн, губернатор на провинция Чианг Раи и ръководител на кризисния щаб, цитиран от АФП.

По думите му „13 специалисти на световно ниво по спелеология“ ще участват в спасителната операция. Пет тайландски водолази и пет морски пехотинци също ще се включат в евакуацията на децата.

Досега бяха нужни 11 часа на опитен гмуркач, за да отиде до децата и да се върне: шест часа за отиване, пет часа за връщане, благодарение на течението. Маршрутът за излизане от пещерата е дълъг няколко километра и включва трудни преходи под вода.

Колко е опасна спасителната операция показа в петък смъртта на бивш водолаз от тайландския флот, който загина при снабдяването с храна на децата. Освен това голяма част от децата, на възраст от 11 до 16 г., не могат да плуват и никой от тях не се е гмуркал.

Понастоящем условията за евакуация се смятат за „перфектни“ от кризисния щаб, особено що се касае до нивото на водата в пещерата.

Заради наплива на журналисти, властите поставиха метални бариери, за да ги държат на дистанция, което ще позволи на спасителите да работят без камери наоколо.

Децата и треньорът им по футбол бяха блокирани на 23 юни от покачващите се води в пещерата, разположена дълбоко в северната част на Тайланд, на границата с Бирма и Лаос.


image0 (9K)