В първа реч като новоизбран президент Джо Байдън обеща да обедини отново нацията

В първата си реч след обявяването на победата новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обеща да се справи с разделението в американската нация.

Байдън определи победата си над Доналд Тръмп като „убедителна“.

По повод разочарованието на поддръжниците на настоящия държавен глава той коментира, че те не са врагове. Пред поддръжниците си в Уилмингтън, щата Делауеър, бъдещият лидер обеща, че като президент да обедини американското общество:

„Нека тази свирепа ера на демонизиране в Америка да започне да приключва, тук и сега. Отказът на републиканци и демократи да си сътрудничат едни с други не е някаква тайнствена сила, отвъд нашия контрол, това е решение, избор, който ние правим. И ако можем да решим да не си сътрудничим, тогава можем да решим да си сътрудничим“.

Байдън каза, че първата му работа като новоизбран президент ще бъде да подбере научни съветници и експерти, които да оглавя кампанията за справяне с пандемията от коронавирус. Сред другите приоритети, които той изтъкна, са преодоляването на расизма и съживяване на икономиката. На международната сцена Байдън ще се бори за прекратявана на цитирам „изкуствената търговска война“ с ЕС.

Избраната за вицепрезидент Камала Харис определи изборната победа като „възвестяване на нов ден за Америка“:

„Вие отправихте ясно послание. Избрахте надеждата, обединението, науката и да – истината“.

Новината за новия президент беше посрещната от симпатизантите на Байдън с празненства на площадите в редица американски градове.

Хилядите симпатизанти на новоизбрания президент Джо Байдън, стекли се на Black Lives Matter Plaza в района близост до Белия дом, продължиха празнуването и във вечерните часове. Усещането е като на карнавал с музиканти, усмихнати хора и пъстри знамена, сред които червено, бяло и синьото знаме на САЩ.

Хората тук споделят едно облекчение след една напрегната кампания, протекла в една поляризирана нация. Ликуващите виждат в лицето на Байдън обединителят, който ще върне нормалността в страната. Победата на демократите е и историческа, след като новоизбраният вицепрезидент Камала Харис е на път да стане жената заела най-висок пост в историята на страната.

Решаващ за победата се оказа вота в щата Пенсилвания, спечелен от Байдън – Харис. Така двойката изгради наново синята стена, съборена от Тръмп през 2016 г., както в Пенсилвания, така и в Уисконсин и Мичиган.

На различни точки във Вашингтон можеха през деня и във вечерните часове да се видят пеещи и танцуващи хора, някои от които празнуваха с бутилка шампанско. За подобни улични празненства се съобщава и в други градове като Филаделфия и Ню Йорк.

В същото време обаче в много други градове привърженици на Тръмп демонстрираха под възгласи, че демократите са извършили изборни измами. Настоящият президент още не се е признал за победен на изборите, а негови представители са внесли съдебни искове за предполагаеми нарушения и измами в преброяването на гласовете в няколко щата.

 


image0 (9K)