Първа копка направиха преди час на Индустриална зона „Загоре“ в Стара Загора

Антоанета Барес, изпълнителен директор на Национална компания „Индустриални зони“ АД, Радослав Танев, изпълнителен директор на ИЗ „Загоре“и временно изпълняващият длъжността кмет на Стара Загора инж. Янчо Калоянов, направиха първа копка в зоната в кв. „Зора“ днес

С водосвет и молитва бе дадено началото на церемонията за полагане на символична първа копка за изграждане на техническата инфраструктура на Идустриална зона „Загоре“. В Стара Загора се стартира работата по покриване на високите изисквания на инвеститорите за изградени предварително услуги на територията ѝ като наличие на ВиК, телекомуникации, газ и електричество.

„Благодаря от името на Община Стара Загора на държавата, в лицето на министъра на икономиката Емил Караниколов и на Антоанета Барес, изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони“, за подкрепата при реализирането на зона „Загоре“. Общината предоставя терените тук, но с финансовия ресурс, който държавата отпуска, може да започнем изграждането на базовата инфраструктура. Бъдещето на „Загоре“ е много добро. Стара Загора е бил и ще бъде икономически център“, обърна към присъстващите временно изпълняващият длъжността кмет на града инж. Янчо Калоянов.

„Само десет месеца след влизането на държавата с апортна вноска днес започваме строителството на Индустриална зона „Загоре“. Гордост за мен, е че вече имаме и първия инвеститор – местна просперираща фирма. Продължаваме напред и вярвам, че всички ние ще работим така, както и до момента, за да бъде нашата зона модерна и европейска. Започвме със 115 дка, разделени на 11 имота – с размери от 4 до 11 дка, като всеки един от тях може да бъде обединяван, спрямо конкретни предпочитания на инвеститорите“, каза изпълнителният директор на „Загоре“ Радослав Танев.

Реализирането на Индустриалната зона има ключова роля за устойчивото развитие на целия регион, стана ясно още по време на събитието. Предимство е и комуникативността на терена, който предостави общината – пресичат се три транспортни коридора, линии на градския транспорт, обезпечено е електрозахранването и водоснабдяването. Активно в Стара Загора се работи в посока за облекчаване на бизнеса откъм административна тежест, както и за създаване на стабилна финансова политика, която гарантира спокойствие за инвеститорите.

„За мен е чест да съм тук днес. Колегите свършиха много работа за толкова кратък период. Те успяха да реализират този прекрасен проект. Зоната ще бъде с изключителен успех – уверена съм в това. Вложени са много труд и сърце в работата. Съюзът между държава и община е изключително полезен и ползотворен“, подчерта и Антоанета Барес.

Официалното полагане на първата копка бе извършено от инж. Янчо Калоянов, Радослав Танев, Антоанета Барес и инж. Диана Любомирова, изпълнителен директор на фирмата-изпълнител на проекта „SBS“.

Гости на събитието бяха още зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, народните представители Борис Кърчев и Радостин Танев, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, общински съветници, кметът Живко Тодоров (мандат 2015-2019), заместник-кметовете Йордан Николов и Красимира Чахова, гл. арх. на общината Виктория Грозева, секретарят на администрацията Делян Иванов, представители на различни местни и държавни инстутуции, както и на бизнеса в Стара Загора.

 

 

За ЗАРАТА Антоанета Барес поясни, че към момента, още преди първата копка, зоната в Стара Загора е представена вече на двама сериозни инвеститори. Освен, че финансира строителството, НКИЗ активно търси и инвеститори за зоните си – в Стара Загора и Бургас те са съвместна собственост с общините, другите 10 проекта в различен етап на готовност са по различна схема.

Завършената индустриална зона в Бургас вече е 100% запълнена от инвеститори.

 

Директорът на НКИЗ е убедена, че същото ще се случи и в Стара Загора, защото инвеститорите търсят тъкмо такива бази, а това пък дава на региона път за развитие, икономически просперитет и съответно на по-висок и по-добър стандарт на живот.


image0 (9K)