Първа визита на президента Румен Радев в Македония

Президентът Румен Радев е на посещение в Скопие. Визитата на държавния глава ще продължи два дни, а в нея са планирани редица срещи с македонските политици.

[ad id=“225664″]

Това ще е първата визита на държавния ни глава в Македония, откакто зае поста си преди малко повече от година.

Румен Радев ще се срещне с македонския си колега Георге Иванов, с премиера Зоран Заев и с председателя на парламента Талат Джафери.

Във визитата на президента са предвидени и разговори с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицовски, както и с председателя на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети.

[ad id=“237001″]

Първият ден на посещението ще започне в 11:30 часа с официална церемония по посрещането на българския президент на площада пред президентството „Вила Водно“. След това Румен Радев и Георге Иванов ще проведат среща, като след нея на пресконференция ще обявяват акцентите от разговора на високо ниво.

Делегацията ще посети и църквата „Свети Спас“ в Скопие, където българският държавен глава ще поднесе венци и цветя на гроба на Гоце Делчев.

От 14:00 часа започва срещата между Радев и министър-председателя на Македония Зоран Заев.

[ad id=“238430″]

За следобедните часове са предвидени разговорите с Християн Мицовски и Али Ахмети.

В съботния ден президентът Радев ще се срещне с председателя на Събранието на Република Македония Талат Джафери. Държавният глава ще проведе и разговори със Съюза на стопанските камари на Македония.

Посещението на държавния ни глава става на фона на интензивните дипломатически преговори за името на Македония, спор който продължава 25 години. Очаква се външните министри на Македония и Гърция да се срещнат отново в София, за да продължат преговорите в спора за името.

[ad id=“218001″]

От седем точки, по които Скопие и Атина преговарят, за да решат въпроса за името, вече се преговаря за четири позиции, три са отстранени, съобщи македонският премиер Зоран Заев.


image0 (9K)