Първата околосветска обиколка с електрически мотоциклет премина през Стара Загора

„От името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, поздравявам екипа, който е проектирал и изработил това уникално превозно средство. Правилен е бил изборът ви Стара Загора да бъде един от двата града, които ще посетите. Причината е, че не само сме един от най-зелените градове в България, но и от няколко месеца общинските инспектори следят за реда, използвайки електрически скутери“, каза Йордан Николов, ресорен зам.-кмет на Община Стара Загора, при посрещането на екомотоциклета и неговите създатели.

okolosvetska obikolka ekomotociklet (2)_resized

Уникалният електрически мотоциклет е върхово техническо постижение, което бе демонстрирано на площада пред Община Стара Загора, а проявата е част от първата околосветска обиколка с такъв вид превозно средство. Разработката е дело на 23 студенти от Eindhoven University of Technology – Холандия (Nо 1 технологичен университет в Холандия), които започват най-голямото предизвикателство на живота си – за 80 дни те ще изминат 26 000 км около света на самостоятелно разработен електрически мотоциклет „Storm Wave“. Параметрите на мотоциклета са: Мощност 35 KW, 380 км пробег с едно зареждане, 24 сменяеми батерии, ускорение от 0 до 100 km/h за 5 сек, тегло с батерии/без батерии 378/240 кг.

okolosvetska obikolka ekomotociklet (3)_resized

„Изказвам изключителни благодарности на Община Стара Загора и на Търговско-промишлената палата в Стара Загора, заедно с които направихме възможни тези обиколки“, каза Ваня Беновска, директор на Регионалния офис за Югоизточна Европа на Световния алианс за децентрализирана енергетика. „Радвам се, че в България има град като вашия и поздравления за действията ви в посока „зелена мобилност“. Тя е от изключително значение, защото превозните средства не са само тихи, но и неемисионни, което ни дава надежда, че един ден ще може да живеем в много по-чиста среда“, подчерта Беновска.

На представянето на мотоциклета присъстваха още зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова, секретарят на Общината Делян Иванов, председателят на Търговско-промишлена палата Стара Загора Олег Стоилов, зам.-ректорът на Тракийския университет доц. Дарина Заимова, представители на Регионален Академичен Център – Стара Загора и рокерски клуб „Фри уинд райдър“, както и реализаторите на амбициозната идея.

В Стара Загора домакин на проявата е Общината, а проявата се организира с подкрепата на Регионален Академичен Център Стара Загора, Тракийски университет и Граждански клуб ЛИПА.


image0 (9K)