Първан Симеонов: ДПС се опитва да постави ГЕРБ в по-голяма зависимост от себе си

„С действията си напоследък ДПС се опитва да постави ГЕРБ в по-голяма зависимост от себе си.“ Това коментира пред радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов по повод отказа на движението да се регистрира в пленарната зала.

Според него атаката спрямо ВМРО в дните след ареста на председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев не е без знанието на коалиционните партньори.

„Много често ГЕРБ постъпва точно така – държи малките отговорни и виновни. Това се случи с реформаторите. Освен това тук има съвпадение на интереси със ДПС. Много пъти от ДПС са замахвали, но обикновено нищо не е ставало. По този начин само са укрепвали противниците си. Важно беше да наблюдаваме, дали този път са сериозни. Ако съдим и по действията им с кворума, са сериозни. ДПС намериха удобен момент да ударят и вицепремиера Валери Симеонов, който държи този ресор и частично Красимир Каракачанов, който пък наскоро го подкрепи. По този начин те държат във все по-голяма зависимост самото правителство“ обясни той.

Според Първан Симеонов и ДПС, и ГЕРБ имат полза от политическата ситуация след арестите. За пороците в издаването на българско гражданство се знае от години, каза още той и допълни, че отиване в другата крайност за лишаване от българско гражданство е рисковано България да бъде дискредитирана сред общностите ни в чужбина.

Социологът предупреди, че настоящото управление се занимава със собственото си оцеляване и е време премиерът Бойко Борисов да заяви нова сюжетна линия след Европредседателството, защото положението в страната е взривоопасно.


image0 (9K)