Първан Симеонов: Борисов така са го набутали в ъгъла, че не може да стигне до вратата

Протестът не дава достоен изход на Борисов да слезе от сцената. Затова той ще стои и ще чака протестът да се изтощи и да направи своите грешки. Това е игра на нерви. Оформят се две не много големи агитки и те слушат само себе си. Непредубедената публика ще започне да отвръща поглед. Засега обществото симпатизира на протеста. Диалогът трябва да се възстанови.

Това каза по БТВ социологът Първан Симеонов за политическата ситуация в момента.

Много е трудно да се каже откъде къде какво е тръгнало. Видях доста агресия спрямо полицията. След това прочетох, че полицията е смазала бунта на хората. Не можем да установим кой е крив и кой прав. Струва ми се късно за оставка на Борисов. Сега е игра на честта. Борисов така са го набутали в ъгъла, че той не може да стигне до вратата.

Протестът не му дава достоен изход да излезе. Той ще се опита да удържи и да се реваншира на своята собствена партия. Електоратът на ГЕРБ не иска той да си тръгва. Няма да е толкова лесно. Борисов недоумява откъде му дойде това.

Протестът върви като летния протест през 2013 година. Тогава протест не доведе до сваляне на правителството на Орешарски. Тогава той беше прекалено артистичен. Сега протестът се радикализира. Но има опасност обществото да не е на този градус. Протестът загуби от онова, което се случи на 2-ри. Сега той трябва да търси форми на креативност, а не на радикализация. Той е медийна война.

Ролята на президента ще расте. Хората го харесват, това е безспорно. Президентът може да дава допълнително гориво на протеста. Борисов ще остави протеста да се самоунищожи и да направи своите грешки. За да може в един момент хората да си кажат-това е прекалено. Това е игра на нерви.

 


image0 (9K)