Първанов: Не трябва да козируваме на Запада, руско-българските отношения са специални

„Руската страна няма мотиви за убийството на Сергей Скрипал.“ Това заяви президентът (2002 – 2012 г.) Георги Първанов в предаването “Лице в лице” по бТВ.

[ad id=“225664″]

„Не разбирам тази солидарност с изгонването на руски дипломати без доказателства. Нека Великобритания да ни убеди, а не да козируваме, когато някой от Запад ни каже какво да правим. Ако ние отстояваме една вярна, разумна позиция, нека да сме единствените, които няма да отзоват дипломати“, каза още Първанов.

Според него руско-българските отношения са специални. „Не трябва да козируваме, когато някой от Запада ни каже нещо“, посочи Първанов.

„Ние сме били част от прохитлеристкия съюз през Втората световна война, но не сме изпратили нито един войник на Източния фронт. И това тогава също е било солидарност, нали. Ако царят не си го е позволил, защо ние сега отиваме на такъв рисков ход. Наистина другите страни по-бързо ще преживеят тези рани, но не и ние. Руско-българските отношения са по-специални“

Той коментира и скандала с руския патриарх Кирил, който държа недопустим тон на българския президент Румен Радев. „Допускам, че някой е подвел руския патриарх. Българският отговор беше сдържан“, посочи Георги Първанов.

[ad id=“263680″]

Първанов припомни, как на Шипка през 2003 г. в присъствието лично на президента Владимир Путин, той самият е благодарил на Русия като държава, но е използвал същите думи на благодарност към румънските, финландските и воини от други народи, дали живота си за свободата на България.
„Тогава нямаше никаква реакция от страна на Владимир Путин и руската страна“, подчерта президентът Първанов.

[ad id=“236993″]

Помолен да коментира срещата във Варна, Първанов посочи: „Това, че се състоя тази среща, че се проведе разговор, е позитивен факт. Спечели най-много Ердоган, стоеше с най-високо самочувствие. Борисов също натрупа позитиви, и по организацията, не само като домакин. Оттам нататък аз съм дълбоко разочарован от позициите на европейските лидери. Те стояха свенливо.“

[ad id=“238430″]

„Туск, който може да произнася силни думи, говори по нещо предварително написано, силно извинително към Ердоган. Големият въпрос, който Турция трябваше да получи, е запазва ли европейската перспектива. Вторият въпрос, не по-малко важен – в състояние ли е Турция да води европейска политика, или ще бъде неоосманистка страна. Има серия от прояви, че турската външна политика гравитира към османисткото разбиране за Високата порта“, изтъкна Георги Първанов.

[ad id=“236999″]

На въпрос за обезщетението на тракийските бежанци, Първанов напомни: „Винаги съм поставял въпроса за имуществото на тракийсктите бежанци. Ние навремето създадохме смесена комисия именно с такава цел. Добре е, че премиерът Борисов намекна, че е възможно тази комисия да се възстанови.“

[ad id=“237001″]

За искането от БСП да се разсекрети стенограмата от Варна, Първанов коментира: „Всяка крайност в това отношение е недопустима. За КТБ – да. Но ако тръгнем по линията на „ваша стенограма“, „наша стенограма“ – няма докъде ще стигнем. Стигаме до един перманентен ВИП-брадър. Затова форматът „4 очи“ е измислен, а не „4 милиона очи“. Нека съдим не по това какво са си казали, а по резултатите.“


image0 (9K)