Първанов: АБВ трябва да води битка за истината, не да бъде академичен клуб

„Време е да осъзнаем, че е важно не само кой управлява, но и кой опонира. Особено при тази парламентарна опозиция, която аз по разбираеми причини няма да коментирам в дълбочина“, заяви той пред Третия конгрес на АБВ

[ad id=“225664″]

АБВ трябва да си промени тактиката, трябва да водим битка за истината, не да бъдем академичен клуб. Това каза президентът на Република България (2002-2012 г.) Георги Първанов на Третия конгрес на АБВ, предаде „Фокус“.

По думите му е нужна радикална промяна за промяна на политическия модел на България. Първанов посочи, че най-важното послание за днешния форум е това, което е изписано като слоган „Време за битка“.

„Това в дългите ми продължителни, дългогодишни занимания като политик няма прецедент“, заяви Първанов. По думите му никой така безпардонно не е наричал нещата.

[ad id=“263680″]

„Какво означава това? Може би трябва да върнем лентата малко назад, макар че сме една млада формация. Мога да кажа, че ние имаме един генетично заложен кусур и когато сме в опозиция мислим като управляващи. Не можем да се отърсим от държавническото. Някои други, както се вижда и когато са на власт, се държат постоянно като опозиция. Време е ние да осъзнаем, че е важно не само кой управлява, но и кой опонира. Особено при тази парламентарна опозиция, която аз по разбираеми причини няма да коментирам в дълбочина. Важно е да заявим, че като потвърждаваме своите неизменни, дългосрочни стратегически цели, ние радикално трябва да променим тактиката си. Това е най-важното, с което трябва да си тръгнем от конгреса. АБВ трябва да има ясна, твърда, активна, действена позиция по многобройните обществени конфликти“, заяви Първанов.

[ad id=“236993″]

Слуховете и опитите за нашето преждевременно отписване са силно преувеличени, зяви още Георги Първанов. Той определи форума като внушителен.

„Внушителен по брой делегати, ако щете дори по тези опашки при регистрацията. Това идва да покаже за всеки от онези, които могат да гледат, че слуховете и опитите за нашето преждевременно отписване на българската политика са силно преувеличени. Радвам се, че присъстваме на един такъв форум, който по своето същество е работен. Той е един делови форум. Благодаря на всички онези наши гости, вътрешни и международни, които уважиха и пряко чрез присъствие и участие и чрез задочни приветствия, показвайки, че наистина са съпричастни към нашите усилия. С това ние даваме знак за това, че можем да бъдем заедно или във всеки случай можем да работим еднопосочно за една обща кауза. Това никак не е малко. Ние не сме сами“, заяви Първанов.

Той посочи, че АБВ ще се развива като трети път, не като трети полюс. „Няма да водим само стратегически битки. Ще водим, ще участваме, ще инициираме и своите битки на деня“, посочи той.

[ad id=“236999″]

АБВ е антивоенната партия на България, особено при колебливото поведение на управляващи и парламентарна опозиция, каза още Георги Първанов. Той поясни, че АБВ никога няма да подкрепи военна операция, която е без решение на Съвета за сигурност на ООН. Първанов допълни, че войната е твърде сложно нещо, за да се остави на американците.

„Очаквам в рамките на този форум ние да обявим своето действие, своята първа битка на деня – да покажем характер, воля. Това е битка не на отрицанието, това е битка за нещо съзидателно, градивно, за нещо перспективно. Искам да подчертая още един важен приоритет, който също е много актуален. Има го в документите. Сигурно няма да имаме много време да обсъждаме в дълбочина, но нека да се чуе от този форум и от всички вас на нашите приятели, на нашите сънародници – АБВ е антивоенната партия на България особено при онова колебливо, да не кажа по-силно поведение на управляващи и парламентарна опозиция. Днес повече от всякога ясно и категорично трябва да кажем, че ние сме против всички тези опити да се инспирира за щяло и нещяло военен конфликт“, каза Първанов.

[ad id=“237001″]

Според него не може България да бъде постоянният член на така наречените коалиции на желаещите, образувани ад хок в името на неясни цели и интереси.

„Отдавна в АБВ заявихме и не бяхме достатъчно последователни, но аз възраждам, поставям отново на масата и като послание към новото ръководство – мисията на АБВ да водим битка с посредствеността на двуполюсния модел в Българската политика. Не може повече да се търпи това положение, при което двата полюса вегетират върху самоцелната конфронтация по дребнотемието, върху агресията и омразата“, каза Първанов.


image0 (9K)