Пълно мнозинство в подкрепа на Мая Манолова

Пълно мнозинство събра омбудсманът на България при приемането на годишния си доклад за дейността на институцията. Всички 190 народни представители гласуваха за приемане на документа.

„Бях омбудсман в действие, не просто гара разпределителна, опитах се да направя институцията пределна прозрачна, заяви омбудсманът Мая Манолова при представянето на годишния доклад за работата си през 2016 пред парламента. Тя благодари на шефа на правната комисия, на парламента, на финансовия министър и на всички държавни институции, с които спецификата на работата й изисква да работи. Ръстът на жалбите до омбудсмана е скочил със 74 на сто, отчете Манолова. Всяка втора препоръка на омбудсмана е била изпълнена, добави тя. И даде още статистика за свършеното през първата година от мандата й – 17 362 сънародници са били приети в приемната на омбудсмана, а общо 27 032 души са потърсили съдействие от институцията.

Това е с 12 хил. повече спрямо 2015 г. По думите на Манолова правата на гражданите се ощетяват най-често от монополите, с които битката е и най-неравна. Изнесох изцяло работата на институцията на терен с 27 приемни в страната, похвали се още омбудсманът. Тя акцентира и на двете национални кампании, които поде – „Великден за всеки“, която подпомогна пенсионерите, неполучаващи коледни и великденски бонуси, както и „Не хаби – дари“, насочена към българските домакинства, които унищожават 670 хиляди тона храна.

В същото време се оползотворяват само 270 тона, храната се разпилява от всички нас, които купуват и хвърлят, констатира Мая Манолова. Успяхме да затворим паралелната частна съдебна система, това са арбитражните съдилища, които съдеха зад гърба им гражданите дори без да ги уведомят, даже и за несъществуващи задължения, добави омбудсманът. Благодарение на парламента намалихме 6 пъти юлистконсултските възнаграждения, отчете още общественият защитник, като обобщи за битката с монополите: „Тук имам най-малко да се похваля, защото битката е сериозна.“

http://BNews.bg


image0 (9K)