Пълен провал за Кристалина Георгиева в ООН

Ирина Бокова е получила повече гласове на предварителното гласуване за генерален секретар на ООН от Кристалина Георгиева, става ясно от официалните данни за гласуването, които бяха изнесени.

Бокова е със 7 гласа „за“, 7 „против“ и 1 „въздържал се“. Георгиева е с 5 гласа „за“, 8 „против“ и 2 „въздържал се“.

Така Бокова, от която правителството ни сне подкрепата си наскоро и издигна Георгиева, е четвърта в предварителното гласуване, докато новият кандидат на страната ни е на осмо от общо 10 места.

Георгиева изненада всички с ужасяващ английски и абсолютно никакъв френски език.

На първо е португалецът Антонио Гутереш, който получи 13 „за“, 0 „против“ и 2 „въздържал се“. Той се очертава като сигурния победител на официалното гласуване, което ще се проведе утре в 17:00 часа българско време в Ню Йорк.

Подкрепата за Бокова бе снета от правителството ни, след като Бойко Борисов обяви, че тя се представяла слабо и ще я заменят с по-силен кандидат в лицето на Георгиева. През изминалите месеци в България се таеше надеждата, че начело на ООН ще застане „жена от Източна Европа“, като Бокова беше сочена за тази личност.

След като Борисов отдръпна подкрепата на страната ни от Бокова, се очакваше тя да се откаже от надпреварата, но все пак реши да остане.

Действията на премиера предизвикаха недоумение у нас, както и по света, тъй като не се случва често една държава да отдръпне подкрепата си от своята кандидатура за шеф на ООН и то в толкова напреднала фаза на избори.

Критиците на Борисов заявиха, че решението е напълно непрофесионално и злепоставящо страната ни на международната сцена. Въпреки това лидерът на ГЕРБ бе убеден, че това е правилното решение и Кристалина Георгиева ще се представи по-добре от Бокова.


image0 (9K)