От пълен локдаун до полицейски часове. Какви мерки наложиха страните от ЕС за ограничаване на пандемията

Патици кръстосват празните улици на Париж

Скокът на броя заразени от COVID-19 от началото на есента в цяла Европа доведе до сериозно затягане на мерките на континента.

В България само в рамките на последния месец се заразиха над 70 хил. души от общо 98 хил. от началото на пандемията.

У нас мерките срещу разпространението на коронавируса продължават да бъдат свързани с носенето на маски на закрити пространства, намаленото работно време на заведенията, затварянето на дискотеки и нощни барове, въвеждането на часове за пазаруване на възрастните и дистанционното обучение за част от учениците и студентите.

Какво правят останалите членки на Европейския съюз (ЕС), за да ограничават пандемията?

I Германия

Германия се намира в частичен локдаун. Затворени са кина, театри, фитнеси, басейни, ресторанти и барове, като е позволено взимането на храна за вкъщи.

Училищата и детските ясли са отворени, както и магазините и фризьорските салони.

Забранено е посещението на масови мероприятия, включително посещението на спортни събития. Социалните контакти са ограничени до две домакинства и общо 10 души.

I Франция

В същото време Франция наложи втори национален локдаун, който трябва да продължи до 1 декември. Гражданите могат да напускат домовете си, за да ходят на работа, пазаруване на стоки от първа необходимост, медицинска помощ и едночасова тренировка в рамките на деня. Всеки, който излиза от дома си трябва да подаде писмено уведомление за целите, поради които се е озовал навън.

Всички магазини, които не са за стоки от първа необходимост, ресторанти и барове са затворени. Училищата и детските градини работят, а социалните събирания са забранени.

I Испания

Испания се намира в извънредно положение, а в страната е наложен и полицейски час до май 2021 г. Навсякъде, освен на Канарските острови, гражданите са задължени да стоят по домовете си между 23:00 и 06:00 ч. В тези часове е разрешено излизането за работа, купуване на лекарства и помощ за възрастни и деца. На регионалните власти се разрешава да променят началото и края на полицейските часове, както и да затварят границите на регионите за пътувания.

Събиранията на хора се ограничават до максимум шест души, а всеки над шест години е задължен да носи маска на закрити пространства и в градския транспорт. В много региони е задължително носенето на маска и на открито.

I Италия

В страната, която беше най-тежко засегната от първата вълна на епидемията, има разделение на три зони, в зависимост от броя на заразените, както и общонационални ограничения.

В най-засегнатите, червени зони всички барове, ресторанти, повечето магазини, както и салоните за красота са затворени. Фабрики и бизнесите, предоставящи базови услуги, продължават да функционират.

В оранжевите зони – тези със средна заболеваемост, са затворени барове и ресторанти, но е разрешена работата на салоните за красота.

Зоните с най-ниска заболеваемост на населението ресторантите и баровете могат да работят до 18 ч.

В цялата страна са затворени музеите, театрите, киносалоните, фитнесите и басейните.

В страната има наложен полицейски час между 23:00 и 05:00 ч. Маските са задължителни навсякъде, освен в домовете, а на училище остават само най-малките.

Подобна на Италия е и ситуацията в Португалия, с изключение на събиранията за сватби и кръщенета, на които могат да присъстват до 50 души.

В Швеция, която доскоро се славеше като държава, която не налага никакви рестрикции на населението, е наложено ограничение за продажбата на алкохол в ресторантите до 22ч., а след 22:30 ч. заведенията трябва да затварят. Маските все още не се препоръчват, но се налага ограничение на до 8 души на маса в ресторанти и кафенета. Останалите ограничения са само препоръчителни, но не и задължителни.

Ирландия, която беше от първите страни наложили локдаун през есента, са забранени социалните и семейните събирания по домовете. Разрешена е срещата между две домакинства, но само в рамките на 5 км. от собствения дом. Продължава работата в училищата, детските градини, строителството и професионалния спорт.

Чехия, която пострада сериозно от втората вълна, е в състояние на извънредно положение. От средата на октомври учениците започнаха изцяло дистанционно обучение, маските станаха задължителни, а ресторантите продават храна само за вкъщи.

Дания наложи локдаун в няколко области, събирането на повече от 10 души е забранено, за района на Копенхаген има ограничения за работата на заведенията и ресторантите.

Литва затвори всички ресторанти кафенета, барове и ресторанти, като остава разрешена доставката на храна. Носенето на маска е задължително на всички публични места. Ограничено е събирането на хора, а училищата преминават почти изцяло на онлайн обучение, с изключение на децата със специални образователни потребности.

Гърция беше една от страните, които регистрираха нисък брой на заболели от COVID-19, но в момента страната отново е под локдаун до 30 ноември. В страната има наложен полицейски час между 21:00 и 05:00 ч., а напускането на дома става с разрешение след SMS. От понеделник в страната затвориха началните училища и детските градини, след като по-рано това се случи с гимназиите и голяма част от магазините.

В България първите заразени бяха установени в началото на март. На 13 март беше въведено извънредно положение, което впоследствие бе променено на извънредна обстановка, която ще продължи поне до края на ноември.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)