Путин: Ще анализираме изводите, че малайзийският „Боинг“ е бил свален от руска ракета

„Русия ще анализира изводите на холандски следователи, че падналият малайзийски „Боинг” е бил свален над Украйна от руска установка.“ Това заяви президентът Владимир Путин, след като тази версия беше оповестена в Амстердам, предава бТВ.

[ad id=“225664″]

Според разследващите самолетът е бил поразен от ракетна установка „Бук” от състава на базирана в град Курск руска противовъздушна бригада.

Заключенията на следователите все още не били окончателни. Самолетът на Малайзийските авиолинии беше свален със зенитна ракета на 17 юли 2014 г. Загинаха всички 298 души на борда пътници и екипаж.

Екипът от международни следователи, разследващи трагедията с полет MH17 на „Малайзийските авиолинии“, разкриха за първи път, че ракетата, използвана за сваляне на самолета, е била транспортирана от руска военна бригада, припомня „Сега“.

[ad id=“263680″]

Съвместният екип за разследване „стигна до заключението, че (ракетата) „Бук“, с който е свален MH17, е дошла от 53-ата противоракетна ракетна бригада, базирана в Курск в Русия“, каза нидерландският следовател Вилберт Паулисен. „53-ата бригада е част от руските въоръжени сили“, заяви експертът пред журналисти на пресконференция в родината му.

Полет MH17 на „Малайзийските авиолинии“ бе свален над Източна Украйна през 2014 г. На борда му пътуваха 298 души от 17 страни, по-голямата част от които – нидерландци.

[ad id=“237001″]

Москва обяви, че нито една нейна ракета не е преминавала границата с Украйна по време на протичането на полет МН17, предаде „РИА Новости“. „Руското министерство на отбраната официално отрича инсинуациите на украинската страна за предполагаема военна намеса във въздушното пространство над Украйна“, се казва в изявление на министерството, разпространено няколко часа след официалния доклад на разследващите.


image0 (9K)