Путин: Съюзниците в НАТО кимат като китайски кукли

Взаимни обвинения между САЩ и Русия за събитията в Сирия.

Няма никакво съмнение, че режимът в Сирия е извършил атака с химически оръжия срещу собственото си население миналия вторник. Това обяви Джеймс Матис, секретарят по отбраната на САЩ.
Според американския първи дипломат Рекс Тилерсън, който вчера пристигна в Москва, руските власти не са успели да изпълнят споразумението за унищожаване на химическите оръжия на армията на Башар Асад, съобщава ТАСС, цитирана от Вести.бг.

Държавният секретар на САЩ обясни, че Русия е гарант за Сирия без химически оръжия и следователно нейна е отговорността да „намери, обезопаси и унищожи” всички химически оръжия в разтърсваната от гражданска война държава, но тя „не е изпълнила тази отговорност”.

Тилерсън посочи, че ракетният удар срещу сирийската армия е отговор на атаката с химически оръжия от вторник и има за цел да предотврати попадането на тези оръжия в ръцете на терористи като тези от „Ислямска държава”, които могат да нападнат САЩ и техните съюзници.
Отговорът на Кремъл на обвиненията е, че правителството на Башар Асад няма химически оръжия и нужда от такива. Това заяви ръководителят на Главния оперативен отдел на Генералния щаб на руското министерство на отбраната Сергей Рудской. Според него химическите оръжия на Асад и средствата за производството им в Сирия са унищожени.

Руският президент Владимир Путин пък коментира, че с, без да анализират нищо от това, което се случва.
По думите му няма доказателства за използване на химическо оръжие от сирийската армия, а има нарушение на международното право.
„Как реагираха съюзниците от НАТО? Всички кимат като китайските кукли, без да анализират какво се случва. Къде са доказателствата за използване на химическо оръжие от сирийските войски? Няма. А нарушения на международното право има. Това е очевиден факт”, заявява Путин в интервю за телевизия „Мир 24” като коментира ракетния удар на САЩ в Сирия.
„Така беше и през 2003 г., когато бе използван напълно измислен повод за въвеждането на войски в Афганистан. Страната е разрушена, а между другото, точно след това започна бурното засилване на различни терористични организации, движения, възникна „Ислямска държава“ и други подобни. Всички знаят това, разбират го и отново се качват на същата лодка“, добави Путин.


image0 (9K)