Путин си създава преторианска гвардия

Путин си създава собствена армия, наречена „Руска гвардия“. Наблюдатели се питат за какво ще бъдат използвани новите елитни полицейски части: за борба с терористите или с руската опозиция?  С това се ускорява реформата, предложена доста изненадващо от президента Владимир Путин в началото на април.Първоначално новата полицейска част трябваше да се нарича Национална гвардия. Но се чуха гласове, че това звучи „прекалено западно“, а други наблюдатели пък направиха паралел с украинската Национална гвардия, създадена преди 2 години за борба с проруските сепаратисти в Източна Украйна. Накрая в проектозакона се наложи терминът „Росгвардия“ (Руска гвардия).За новите полицейски части ще бъде използван ресурсът на Вътрешните войски към Министерството на вътрешните работи на Руската федерация. Освен това към гвардейците ще бъдат прехвърлени и някои специални полицейски части, като „Омон“, например. Експерти предполагат, че числеността на новата служба ще бъде между 300 хиляди и 400 хиляди души. Официални данни за това засега няма. Основната разлика с подобни формирования в миналото се състои в това, че гвардейците ще бъдат пряко подчинени на руския президент.
За техен началник е назначен досегашният заместник-министър на вътрешните работи и началник на Вътрешни войски Виктор Золотов. 62-годишният бивш бодигард на Путин е същевременно и един от най-приближените хора на руския президент, както го определи вестник „Новая газета“. Подобно на Путин, Золотов също е работил за КГБ. През 90-те години на миналия век той е отговарял за личната охрана на кмета на Санкт Петербург Анатолий Собчак и неговия заместник тогава Владимир Путин. След избирането на Путин за премиер през 1999 г. Золотов става негов личен телохранител. А през 2000 година, когато Путин печели президентските избори, Золотов е назначен за шеф на президентската Служба за безопасност, на който пост остава повече от 10 години. Посочването на Золотов за началник на новата служба е знак за това, че тя ще обслужва интересите на руския президент. Така смята Маргарете Клайн от берлинската „Фондация наука и политика“. В Русия не се водят открити битки за власт, но пък съществува един вид „елитарен плурализъм“, уточнява тя за ДВ. С това Путин си осигурява „механизъм за пряка намеса“, по думите на Клайн.
Много хора в Русия се питат какво точно се цели със създаването на новата полицейска част. Според президента Путин, по този начин страната ще може да отговори на новите предизвикателства, пред които тя е изправена. В проектозакона като нейни задачи се посочват борбата с тероризма, охраната на стратегически обекти, но така също и „осигуряването на реда в извънредни ситуации“. Това ще рече, че гвардията ще може да бъде използвана за потушаването на демонстрации или различни протестни прояви. Гвардейците ще могат да използват огнестрелно оръжие без предупреждение, да претърсват жилища или да прекъсват мобилни комуникации. Тези задачи не са изцяло нови. И сега руската полиция стои твърдо зад Путин, припомнят наблюдателите. „Не е ясно защо да не могат да изпълняват тези задачи и сега съществуващите структури“, посочва руският журналист и блогър Александър Плушчев. По думите му, „нито в един момент не е имало съмнение, че властите са готови да задушат всеки протест още в зародиш.“
Някои експерти предполагат, че гвардейците ще бъдат използвани за потушаване на очакваните протести след парламентарните избори тази есен и на президентските избори през 2018 година. На фона на все по-лошите данни за икономиката на Русия, такива протести изглеждат все по-вероятни, макар засега да изглежда, че мнозинството руснаци подкрепят Путин. Така смята и Маргарете Клайн: „Мисля, че основната цел е да не бъде допусната някакъв вид „цветна революция“ в Русия, (като тези в Грузия от 2004 и в Украйна през 2014), както и страхът от въстания и масови народни протести“ казва експертката.
Най-добре обучените спецчасти, като „Омон“, досега бяха пръснати из цялата страна и нямаха необходимата численост. Вътрешните войски пък се състояха основно от наборници, а не от професионални войници. „С новата реформа се решава въпросът за професионализирането на вътрешните части“, убедена е Клайн. Втората най-важна причина гласи: новата структура трябва да пази Путин от възможен пуч отвътре. За такъв сценарий се говори отдавна, макар засега да няма никакви признаци или доказателства за подобна подривна дейност. „Новая газета“ лансира своя собствена, трета възможна причина: Росгвардия е замислена като инструмент срещу непокорния чеченски лидер Рамзан Кадиров. В република Северен Кавказ, която е част от Руската федерация, Кадиров създаде силна полицейска армия, подчинена само на него, която сега ще се влее в Руската гвардия.
Маргарете Клайн от „Фондация наука и политика“ казва, че не бива да се подценява също и задачата за превенция на тероризма. „Русия е най-застрашената в света страна от терористични атентати“, казва тя. В бившите бойци на „Ислямска държава“, които се завръщат в Русия, тя вижда реална опасност за страната.
Източник: http://www.dw.com/


image0 (9K)