Путин се обяви против пожизнената власт

Руският президент Владимир Путин заяви, че е против идеята властта да се държи неограничено от лидера на страната, както е било при системата от времето на Съветския съюз, предаде Асошиейтед прес.

Той каза това на среща с ветерани от Втората световна война в Санкт Петербург, броени дни след като обяви конституционни промени, които могат да му помогнат да остане на власт след края на президентския му мандат през 2024 година.

На предложението, направено от ветеран на среща, мандатът на руския президент да е неограничен, Путин отговори, че „би било много обезпокоително да се върнем към ситуацията от средата на 80-те години, когато държавните лидери един след друг оставаха на власт до края на живота си“.

Путин стана президент за първи път през 2000 година, а през 2008 г. стана премиер, след като заради конституционните разпоредби нямаше право да се кандидатира за трети мандат. Дмитрий Медведев, който зае президентския пост след него, бе оценяван като далеч по-слаба фигура. След връщането на Путин в Кремъл Медведев стана премиер. По-рано тази седмица правителството му подаде оставка, след като Путин очерта предложенията си за конституционна реформа. Премиерският пост бе поет от ръководителя на данъчната служба Михаил Мишустин.


image0 (9K)