Путин се закани да удари Европа, ако приеме US-ракети

Изтегляне на САЩ от договорите за разоръжаване, като този за ракетите със среден обсег, ще предизвика надпревара във въоръжаването и изключително опасна ситуация, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Франс прес и БТА.

„Ако тези договори бъдат разтрогнати, няма да остане нищо в сферата на ограничаване на оръжията. Тогава ситуацията ще стане според мен изключително опасна. Няма да остане нищо освен надпревара във въоръжаването“, каза Путин на пресконференция с италианския премиер Джузепе Конте.

„Разбира се, главният въпрос е: ако САЩ се изтеглят от този договор, какво ще правят с тези ракети. Ако те бъдат доставени в Европа, естествено, ние ще отговорим огледално“, продължи руският президент, цитиран от ТАСС.

Европа трябва да разбере, че ще бъде под заплаха от възможен ответен удар на Русия, ако приеме американски ракети със среден и малък обсег, предупреди Путин. Той отхвърли твърдението на Тръмп, че Русия е нарушила договора от 1987 г. и заяви, че САЩ са тези, които го нарушават. Путин каза, че е готов да обсъди с Тръмп въпроса за Договора за ракетите със среден обсег на срещата в Париж на 11 ноември.

Болтън каза още, че двамата с Путин са разговаряли дълго и за договора за ракетите със среден и малък обсег и намеренията на Вашингтон да го денонсира. Той подчерта, че САЩ са далеч от решението да разположат наново такива ракети с ядрени бойни глави при евентуално оттегляне от договора, подписан между САЩ и СССР през 1987 г.

Съветникът по националната сигурност на САЩ поясни, че е налице нова стратегическа реалност, в която ракетите с ядрен заряд вече не са само двустранен въпрос, тъй като Китай вече разполага с такива ракети.

Китайските ракети биха били забранени от договора за ракетите със среден и малък обсег, ако Пекин беше страна по него, добави Болтън.

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън потвърди вчера пред медиите в Москва увереността на САЩ, че от 2013 г. насам Москва нарушава договора за ракетите със среден и малък обсег. Болтън каза още, че двамата с Путин са разговаряли дълго и за договора за ракетите със среден и малък обсег и намеренията на Вашингтон да го денонсира. Той подчерта, че САЩ са далеч от решението да разположат наново такива ракети с ядрени бойни глави при евентуално оттегляне от договора, подписан между САЩ и СССР през 1987 г.

По думите на американския дипломат за Европа проблемът не се състои в оттеглянето на САЩ от договора, а във „вече дислоцираните руски ракети“. На въпрос дали пактът може да бъда спасен, ако Русия отново започне да го спазва, Болтън отговори, че е малко вероятно това да се случи предвид опроверженията на руската страна.

Русия винаги е отричала, че нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, като на своя страна твърди, че нарушителят е другата страна, припомни АП.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че не се очаква страните от Алианса да разположат още ядрени оръжия в Европа. Той отбеляза, че „всички държави от НАТО смятат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег за много важен и смятат, че е много вероятно Русия да (го) нарушава“. „Ние също така сме уверени, че САЩ спазват клаузите на този договор, а една страна не е достатъчна, за да има договорът ефект“, допълни Столтенберг.

Путин заяви, че Москва и Рим проучват варианти за включване на Италия към газопровода „Турски поток“, съобщи ТАСС. В сферата на доставките на руски газ за Италия всичко е възможно, каза Путин. „Проучваме всички възможности. И включване на Италия към „Турски поток“ през България, Сърбия, Унгария, Гърция“, добави той.

Италианският премиер Джузепе Конте каза, че санкциите на Европейския съюз срещу Русия трябва да бъдат прекратени, но не отговори дали неговото правителство е готово да наложи вето на удължаването им, предаде Ройтерс. „Правилно е да се поддържат икономическите отношения между Италия и Русия. За Италия санкциите никога не са цел, те са инструмент и трябва да отпаднат възможно най-бързо“, посочи Конте.

Източник: http://www.faktor.bg


image0 (9K)