Путин: САЩ си отгледаха „Ал Кайда“

Терористичната мрежа „Ал Кайда“ е резултат от дейността на САЩ.

Това твърди руският президент Владимир Путин в интервю, което e дал на Оливър Стоун. В продължение на две години американският кинорежисьор интервюира президента на Руската федерация и създава документалната поредица „The Putin Interviews“.

„Световната терористична организация не е резултат от наша дейност. Тя е резултат от дейността на американските ни приятели“, казва руският президент.

„Това започна още по времето на съветската война в Афганистан, когато американските специални служби поддържаха различни направления на ислямския фундаментализъм в борбата със съветските войски в Афганистан. Американците си отгледаха и „Ал Кайда“, и Осама бен Ладен, а после всичко това стана неконтролируемо. Винаги става така и нашите партньори в САЩ трябваше да го знаят. Това е тяхна вина“, казва стопанинът на Кремъл.

Президентът на Русия твърди също, че специалните служби на САЩ са помагали на ислямистите в Чечня и не са обръщали внимание на протестите на Москва по този повод. В Русия имали доказателства, твърди руският президент.


image0 (9K)