Путин: Русия ще продължи да подкрепя мюсюлманското образование в страната

Според президента на Русия традиционният Ислям е важна част от културния код на Русия. В страната живеят 14,5 милиона мюсюлмани, което е 10% от населението.

[ad id=“263680″]

Русия ще продължи да подкрепя мюсюлманското образование. То трябва да изиграе ключова роля при противодействието на разрушителните идеи, които екстремистки кръгове разпространяват сред младите мюсюлмани в страната. Това заяви президенът Владимир Путин, цитиран от RT.

Руските власти ще подпомогнат решително обучението по Ислям с помощта на „големите държавни университети“ и с други средства, заяви руският държавен глава при срещата си с водача на мюсюлманското вероизповедание в Казан.

[ad id=“218548″]

Ролята на мюсюлманското образование е от голямо значение, тъй като в тази област съществуват много проблеми и опасни идеи. Радикални групировки като Ислямска държава работят за разпространение на своята идеология и за привличането на нови членове от младежите в мюсюлманските региони на Русия.
Тези идеи, особено най-разрушителните, могат да бъдат преборени само по един единствен начин: чрез други идеи, които да бъдат преподавани в Теологичната академия, основана тук (в Казан), както и в други академии и образователни центрове“, заявява Путин.

[ad id=“218001″]

По време на срещата Путин е подчертал, че „традиционният ислям е важна част от културния код на Русия и че мюсюлманската общност несъмнено е важна част от мултинационалното население на страната“. Според преброяване на населението от 2002 г. в Русия живеят 14,5 милиона мюсюлмани, които са около 10% от гражданите в страната.

Президентът е изразил задоволството си от дейността на руските мюсюлмански организации на международно ниво, подчертава RT.

 


image0 (9K)