Путин разпореди да се регистрират медиите – чуждестранни агенти

Руският президент Владимир Путин разпореди министерството на правосъдието да води регистър на медиите чуждестранни агенти. Указ за това е публикуван на официалния сайт за правна информация, предаде РИА Новости, цитирана от БТА.

[ad id=“263680″]

Припомняме, че миналия месец Путин подписа закон, позволяващ медии да бъдат регистрирани от правосъдното министерство като „чуждестранни агенти“. Така Москва отвърна на изискването към руската телевизия Ар Ти Америка и партньора на медийната компания „Спутник“ – американската фирма „Рестън Транслейтър“, да се регистрират с това определение в САЩ.

Правосъдното ведомство в Москва е оправомощено да решава коя чуждестранна медия ще получи статут на чуждестранен агент, също и да изключва медии от списъка.

Според източник от руския сенат първите медии – чуждестранни агенти ще бъдат регистрирани още тази седмица. „Това ще бъдат девет американски медии, предупредени по-рано от министерството на правосъдието“, посочва той.

С такъв статут в Русия може да се сдобие всяка чуждестранна медия, получаваща от чужбина финансови средства или имущество. Законовите промени не засягат дейността на руските средства за масова информация, уточнява РИА Новости.

Руското министерство предупреди по-рано редица медии, че може да бъдат признати за чуждестранни агенти – сред тях са „Гласът на Америка“ и Радио „Свободна Европа/Радио Свобода“.

Източник: http://www.faktor.bg


image0 (9K)