Путин откри първото руско плаващо хранилище за втечнен газ

Президентът Владимир Путин откри във вторник първото руско плаващо хранилище за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (LNG), заявявайки, че то засилва енергийната сигурност на страната.

Хранилището „Маршал Василевски“ е изградено в Калининград, близо до членките на Европейския съюз Полша и Литва, от руския енергиен гигант „Газпром“, за да заобиколи доставките по газопровод през Литва, в случай че транзитът бъде прекъснат.

Решението на Москва да създаде такова хранилище беше частично с цел намаляване на рисковете за транзита на газ за Калининград, където се намира базата на балтийския флот, тъй като ЕС засили усилията си за намаляване на зависимостта си от Русия, пише Ройтерс, цитирана от economic.bg.

„През последните години обърнахме много внимание на енергийните доставки, на енергията в региона като цяло, включително във връзка с плановете на ЕС за премахване на балтийските държави от енергийния кръг на Русия,“ каза Путин.

Изпълнителният директор на „Газпром“ Алексей Милер заяви пред агенция Интерфакс, че доставките за Калининград от Литва са били напълно спряни във вторник и заменени с природен газ от плаващото хранилище.

То е първото по рода си в Русия, което пристигна от Сингапур миналия месец, може да предоставя на Калининград 2.7 милиарда кубически метра газ годишно, каза Газпром.

Втечненият природен газ се доставя от танкери, което означава, че може да се доставя на много пазари.


image0 (9K)