Путин отбелязва с визита в Австрия 50-годишнината на исторически договор

На 1 юни 1968 г. Австрия стана първата западноевропейска (и неутрална) страна, която подписа споразумение за доставка на природен газ с тогавашния СССР

[ad id=“263680″]

За редакцията на вестник Der Kurier няма съмнение – държавният глава на Руската федерация Владимир Путин харесва Австрия. Това си личи от многобройните му официални посещения, почивките му в ски курортите и сърдечните отношения с президентите Томас Клестил и Хайнц Фишер, пише „Фокус“.

Но икономическите отношения между Виена и Москва са с много по-задна дата. На 1 юни 1968 г. Австрия стана първата западноевропейска (и неутрална) страна, която подписа споразумение за доставка на природен газ с тогавашния СССР.

[ad id=“218001″]

Сега, по повод 50-годишнината от подписването на договора между OMV и „Газпром“, във Виена се очаква пристигането на високопоставен гост – Владимир Путин. Все още няма официално потвърждение (вероятно такова ще бъде дадено след президентските избори в Русия), но според източници на изданието, посещението на Путин е внимателно подготвено още преди време. „Да, руската страна мисли за подходяща дата на посещение във Виена“, потвърди за австрийския вестник източник.

[ad id=“218548″]

Визитата на Путин ще бъде изключително важна с оглед не само на двустранните отношения между Австрия и Русия, но и в контекста на санкциите на Запада срещу Москва. Виена винаги е казвала „да“ на ограниченията, наложени на Русия заради анексирането на Кримския полуостров.

Но в същото време Австрия е сред страните, които биха искали ситуацията да се промени. На 21 декември 2017 г. Съветът на ЕС удължи санкциите срещу Русия до 31 юли 2018 г. Само месец преди това Австрия ще поеме ротационното председателство на ЕС, припомнят от редакцията.


image0 (9K)