Путин обяви руснаците и украинците за един народ

Аз смятам, че руснаците и украинците са един народ. Това заявява руският президент Владимир Путин в ивтервю за американския режисьор Оливър Стоун. „Когато тези земи, които днес са ядрото на Укрйна, са се присъединили към Русия, те са били само три области – Киевска, северните и южните области. Всички там са се чувствали като руснаци, защото в основата е била религиозната принадлежност. Всички те са били православни и са се наричали руснаци. Не са искали да бъдат част от католическия свят, към което ги е подтиквала Полша“, обяснява Путин.

„Разбира се, аз си давам сметка, че с времето идентичността на тази част от Русия се е определила по някакъв начин и хората имат право на това. Но в основата, в историята и религията, по броя на връзките, които при това са близки и родствени, по традициите – това е по своята същност е един свят“, убеден е президентът.

„Ние имаме много общи неща, които можем да използваме при едни интеграционни процеси, но днешните власти в Киев явно не искат това. Но аз мисля, че здравият смисъл ще възтържествува и в края на краищата ще стигнем до положението, за което казвам – сближаването е неизбежно“, категоричен е Путин.

Двамата с Оливър Стоун обсъждат и обвиненията срещу Русия за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Руският президент отново подчертава, че Москва не се е и опитвала да се намеси във вота.

Събеседниците стигат до общото мнение, че през последните две години светът е станал по-лошо място. Постянно се хвърлят обвинения без доказателства, отбелязва Стоун.

„Вие искате да ме върнете пак към изборите в САЩ. Това е огромна страна със своите собствени проблеми и представи за добро и зло. Там средната класа за последните години, при огромния ръст на благосъстоянието на управляващата класа и богатите не почувства никаква промяна към по-добро. И хората, които водеха кампанията на Тръмп, разбраха това и го използваха. И каквито и да са били наши блогъри, които са казвали мнението си, не биха могли да изиграят ключова рола в това, което се случи. Такива обвинения са просто глупост“, категоричен е Путин.

„А че нашите симпатии са били на негова страна, това е, защото той говореше, че трябва да се възстановят нормалните отношения с Русия. Кое тук е лошото? Разбира се, ние не можехме да не приветстваме такава позиция“, заключава Владимир Путин.

Превод и редакция: „Епицентър“

Пълният текст на интервюто бе публикуван на сайта на Кремъл.

 


image0 (9K)