Путин: Нито съм се вкопчил във властта, нито ще променям конституцията

„Защо смятате, че след мен властта в Русия ще бъде обезателно упражнявана от хора, които са готови да разрушат всичко, което съм направил през последните години?“, каза руският президент

[ad id=“225664″]

Руският президент Владимир Путин заяви, че няма намерение да променя конституцията, за да остане на власт и след 2024 г. Почти сигурно е, че Путин ще бъде преизбран на 18 март за четвърти президентски мандат, посочва „Франс прес“. „Никога не съм променял конституцията и няма да го направя, за да ме уреди това и нямам такива намерения днес“, каза той в интервю за американската телевизия Ен Би Си.

Така отговори на въпроса дали има намерение да последва примера на китайския президент, който се стреми към неограничен мандат.

[ad id=“237001″]

Путин дойде на власт през 2000 г. В периода 2008-2012 г. президент бе Дмитрий Медведев, а Путин бе премиер, а после отново се върна на президентския пост, въпреки протестите на опозицията, припомнят наблюдатели.

Путин отхвърли хипотезите, според които не може да напусне властта, защото това ще я изложи на опасност.

„Защо смятате, че след мен властта в Русия ще бъде обезателно упражнявана от хора, които са готови да разрушат всичко, което съм направил през последните години?“, каза Путин.

Той увери, че още през 2000 г. е мислел за потенциален приемник.

[ad id=“238430″]

Запитан за опозиционера Алексей Навални, който не може да се кандидатира за президент заради присъда, за която той твърди, че е „организирана от Кремъл“, Путин отказа да спомене името му и предпочете да говори за „някои политически сили“.

[ad id=“236993″]

„По принцип ценя, че те разкриват проблемите и това е добре, това е наистина справедливо. Но не е достатъчно за положителното развитие на страната. Абсолютно недостатъчно е. Защото привличането на вниманието върху проблемите, е не само недостатъчно, но дори и опасно, тъй като това може да доведе до разруха. А ние имаме нужда от съзиновидаване“, каза Путин.


image0 (9K)