Путин: Мащабна ваксинация срещу К-19 в Русия следващата седмица!

Президентът на Русия Владимир Путин днес нареди на властите да започнат мащабна ваксинация в страната срещу COVID-19 от идната седмица. „Искам от Вас да организирате работата така, че в края на следващата седмица да сме започнали с мащабното ваксиниране“, каза Путин по време на видеоконферетна среща с вицепремиерката Татяна Голикова, отговаряща за здравеопазването.

Путин добави, че индустрията и инфраструктурите са готови за мащабната ваксинация. Той съобщи, че в страната са произведени или ще бъдат произведени в близките дни около 2 милиона дози от ваксината срещу коронавируса. „Това ни дава възможност да започнем ако не масова, то мащабна ваксинация“, подчерта Путин, цитиран от световни агенции. Ваксинирането ще започне с първи две рискови групи – лекари и учители.

На 11 август Русия стана първата страна в света, която регистрира ваксина срещу коронавируса, която бе наречена „Спутник V“. Ваксината бе клинически изпитана през юни и юли. Пострегистрационните изследвания на препарата започнаха в Москва на 7 септември, а първата ваксина доброволци получиха на 9 септември. Според резултатите от изследването ефективността на ваксината превишава 95 процента на 42-ия ден след приемането на първата доза от препарата и при условие, че е получена и втора доза.

Днес министърът на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко каза, че докато са се провеждали клиничните изпитания на ваксината, е започнало ваксиниране на хора от високорискови групи. Към днешна дата от тези групи са ваксинирани вече над 100 000 руски граждани.

Властите на Санкт Петербург разпоредиха днес на кафенетата и ресторантите да затворят врати в периода на новогодишните празници, от 30 декември до 3 януари, предаде „Ройтерс“. Градът с население от 5 милиона души регистрира 3684 нови случая на зараза с коронавируса.

 

 


image0 (9K)