Путин: Западът трябва да осъди политическите убийства в Донбас

„В момента е безсмислено да се провеждат срещи в нормандския формат, защото в Украйна е в ход предизборна кампания“, смята руският държавен глава

Руският президент Владимир Путин заяви, че западните страни трябва да осъдят не изборите в Донбас, а случващите се там политически убийства. Той участва в Източноазиатската среща на върха в Сингапур, съобщава ТАСС, цитирана от Новини.бг.

По мнението на руския държавен глава, изборите в Донбас са били неизбежни, защото това е реакция на живеещите там хора на политическата ситуация в страната. Путин отбеляза сущо, че в момента е безсмислено да се провеждат срещи в нормандския формат, защото в Украйна е в ход предизборна кампания.

„Въобще, до момента настоящите украински власти не са проявили никакво желание да изпълняват минските споразумения и те не правят нищо за прилагането на тези договорки, не се случва нищо“, резюмира Путин.

„Даже Законът за специалния статут на Донбас, който бе приет от парламента на Украйна, до сега не е влязъл в сила, а това е ключов елемент за разрешаването на ситуацията“, посочи руският президент.

Путин подчерта, че всички чакат Русия да изпълни минските споразумения, но не забелязват, че киевските власти не правят нищо. Освен това руският лидер изтъкна, че Москва ще работи с новата власт в Украйна, каквато и да е тя, и че няма друго решение на конфликта, освен мирно. Путин смята, че властта в Украйна не е способна да направи каквото и да е за разрешаване на ситуацията в югоизточната част на страната.

„Според мен – не. Докато такива хора са на власт в Киев, едва ли можем да разчитаме на мирно разрешение на въпросите на тези територии“, заяви Владимир Путин.


image0 (9K)