Путин в отговор на САЩ: Русия излиза от договора за ядрените ракети, ще създава нови оръжия!

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната прекратява участието си в Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМД).

„Ще постъпим по следния начин. Отговорът ни ще бъде огледален. Американските ни партньори обявиха, че прекратяват участието си в договора, същото прави и ние“, заяви дъжавният глава на среща с министрите на отбраната и на външните работи Сергей Шойгу и Сергей Лавров, цитиран от ТАСС, предава Епицентър.бг.

Прекратява се инициирането на преговори 

Путин поръча и да се прекратят опитите за иницииране на преговори по въпросите на ДРСМД.

„Всички наши предложения в тази сфера, както и преди, остават на масата, вратата за преговори е отворена. Заедно с това моля двете ведомства да не инициират никакви преговори по този проблем. Ще почакаме, когато партньорите ни узреят за това, да водят с нас равноправен и съдържателен диалог по тази изключително важна тема – и за нас, и за тях, и за целия свят“, изтъкна Путин.

Президентът напомни, че Москва вече много години поставя въпроса за съдържателни преговори на тема разоръжаване, при това във всичките му аспекти.

„И за последните години ние виждаме, че нашите инициативи не се поддържат от партньорите. Наротив, постоянно се поставят някакви изисквания и предлози за разрушаване на вече създадената система за международна сигурност,“ обясни той.

Според Путин, след излизането си от от ДРСМД Русия ще създава нови оръжия, но без да увеличава бюджета на министерството на отбраната.

„Ние не трябва и няма да се впускаме в пагубната за нас надпревара във въоръжаването“, посочи той.

Путин изслуша по този повод доклад от Шойгу, който увери, че работата ще се върши без увеличаване на бюджета и даде оценка: „Отлично“.

За руските ракети със среден и малък обсег 

Държавният глава отбеляза, че руски ракети със среден и малък обсег няма да бъдат раполагани никъде по света, преди там да е монтирано съответното аналогично оръжие на САЩ.

„Изхождаме от това, че Русия няма да разполага такова оръжие нито в Европа, нито в други региони по света, докато в съответните региони не се появи подобно оръжие американско производство“, подчерта той.

Путин помоли ръководителите на двете министерство „внимателно да следят какво се случва и своевременно да докладват предложения за руската реакция на събитията“.


image0 (9K)