Путин: България може да бъде важен играч в доставките на руски газ към Европа

Новоназначеният български посланик Атанас Кръстин връчи акредитивните си писма на президента на Русия

[ad id=“225664″]

Новоназначеният български посланик в Русия Атанас Кръстин връчи акредитивните си писма на президента Владимир Путин.

В президентското си приветствие към него Путин отбеляза: „Появяват се нови възможности за сътрудничество с България в областта на енергетиката“.

В своята реч президентът на Русия Владимир Путин обърна внимание на руско-българските отношения и сътрудничеството на двете страни в енергийната сфера.

„През тази година България и Русия отбелязаха 140 години от Руско-турската освободителна война. През месец май Русия беше посетена от президента и премиера на България Румен Радев и Бойко Борисов, което създаде възможност за задълбочаване на икономическото сътрудничество, включително в енергийната сфера. За съжаление преди време България се отказа от проекта за газопровод „Южен поток“. Сега обаче има възможност тя да изиграе важна роля за транзита на руски газ в Европа“, заяви руският президент.

Атанас Кръстин е завършил международни отношения в Университета за национално и световно стопанство и магистратура в московския МГИМО. От 1987 г. започва работа в Министерството на външните работи.

[ad id=“263680″]

В своята кариера преминава през всички дипломатически рангове – от аташе до посланик. С указ на президента от януари 2017 г. е секретар по външната политика, а през април 2018 г. е назначен за посланик на България в Русия.


image0 (9K)