Психологът Христо Монов: Предлагат се всякакъв вид опиати под формата на наргиле на младежите

„Психотропни вещества в наргилетата. Употребата им става все по-често срещана тендеция сред младежите.
Химическите субстанции, които приемат, въздействат главно на централната нервна система, създават временни изменения на възприятията, настроението, съзнанието и поведението и я унищожават“,  посочи пред Bulgaria ON AIR психологът Христо Монов.

„Проблемът на Слънчев бряг не е, че шумът от заведенията е твърде висок, а че се предлагат всякакви опиати с неизвестно съдържание, най-вече под формата на наргилета. Това е най-големият пазар на дрога у нас“, отсече той.

[ad id=“238430″]

 Спор за наргиле доведе до убийството на 11-годишно дете в Бургас. А извършителят е 15-годишно момче. Той и жертвата са се запознали чрез социалните мрежи преди няколко седмици. Те разменили телефонните си номера. Последвала е среща, спор и убийство, пише dir.bg.

„Фактът, че са се запознали във Facebook е показателен. Този случай за пореден път повдига въпроса за отговорността на родителите и институциите в България.

Христо Монов посъветва родителите да прекарват повече реално време със своите деца, а семейството трябва да си върне мястото на първата социализираща среда. Според него, е необходимо и образователната ни система да пренареди своите приоритети през новата учебна година и учениците да започнат да изучават истинските проблеми в живота, как да се справят с тях и как да реагират в определени ситуации.

[ad id=“218548″]

„Задължително е първата родителска среща в началото на учебната година да не бъде „дайте по 50 лв.“, а да бъдат повикани специалисти, които да обяснят какви са рисковете от присъствието на децата в мрежата“, категоричен бе Христо Монов.


image0 (9K)