Психично заболяване имал обвиненият в тероризъм Иван Захариев

Бащата на 21-годишния младеж Иван Захариев, обвинен в тероризъм, каза пред bTV, че синът му е имал психическо заболяване и е приел исляма през 2013 г.  Според него Иван имал лека форма на аутизъм и е получавал инвалидна пенсия.

Иван (Джон) Захариев, който живеел в Австралия, е преминал 4-годишно обучение в Австралийския корпус на кадетите, тъй като е било преценено, че състоянието му го позволява.

„Той прие исляма през 2013 г., току-що завършил училище. В този момент в Австралия се развиваше страхотна кампания за свещеници католици педофили. Той се разочарова много от християнството, беше в християнско училище”, разказа бащата. По думите му местният ходжа усетил, че младежът е разколебан и го свързал с млади мюсюлмани на неговата възраст, които веднага станали близки с него.

Бащата успял да разубеди Иван и след двугодишни усилия върнал младежа към християнството. По това време Светломир Захариев поискал момчето му да се върне в България заради напредналата си възраст.

Прокуратурата обаче твърди, че Иван Захариев е посещавал тайни квартири в Сирия и е бил обучаван от „Ислямска държава”, а на стрелбища у нас е насочвал оръжие срещу инструктор. Когато младежът успял да се види с баща си след ареста, се разплакал: „Не можа да ми каже много, извини ми се, че ми е причинил толкова много неприятности”.

Светломир Захариев заяви, че „това е златна мина за държавата, която иска да покаже, че и тя се бори с тероризма”. „Прокуратурата казва много тежки неща. Аз не съм в състояние да се боря с нея, това може да го реши само съдът“, заяви бащата на Иван.

offnews.bg


image0 (9K)