Жените по време на менопауза

Промените в производството на хормони оказват влияние върху психическата устойчивост на жените по време на менопаузата.

Жените в перименопауза често съобщават за различни когнитивни или емоционални симптоми, включително умора, проблеми с паметта, депресия, раздразнителност, тревожност, нервност, нарушения на съня (включително безсъние), загуба на концентрация, главоболие и резки промени в поведението и настроението. Трудно е да се определи точно кои поведенчески симптоми се дължат пряко на хормоналните промени на менопаузата. Изследвания в тази област би били трудни по много причини.

Емоционалните и когнитивните симптоми са толкова често срещани, че понякога е трудно за дадена жена да разбере дали те се дължат на менопаузата.
[ad id=“225664″]

Нощно изпотяване, което може да възникне по време на перименопаузата, може също да допринесе за чувство на умора и отпадналост, които от своя страна могат да имат ефект върху настроението и когнитивните функции. Но нарушения на съня са често срещани, дори и сред жените, които нямат горещи вълни. Стресовете от ежедневието също могат да допринесат за нарушаването на съня.

Освен това, много жени могат да изпитват други промени в живота по време на перименопаузата или след менопаузата, като стресови житейски събития, които могат да причинят и емоционални симптоми.

Наддаване на тегло при менопауза

Жените в климактериума претърпяват и други физически промени, свързани с промяната на нивата на половите хормони.

Много жени съобщават за някаква степен на наддаване на тегло заедно с настъпването на менопаузата. Разпределението на мастната тъкан може да се промени, като телесните мазнини се депозират повече в областта на кръста и коремната област, отколкото в ханша и бедрата.
[ad id=“236993″]

Възможно е да се развият промени в структурата на кожата, включително бръчки, заедно с влошаване на възрастово акне при тези, които са засегнати от това състояние.

Тъй като тялото продължава да произвежда малки нива на мъжкия хормон тестостерон, някои жени могат да изпитат повишен растеж на косми по брадичката, горната устна, гърдите или корема.

Понижено сексуално желание при менопауза

Често срещано е появата на намалено либидо при жените в менопауза – проявяват по-малък интерес към извършване на полов акт или изпитват затруднения да получат възбуда.
Това се дължи на физиологични промени, причинени от намаленото производство на естроген – забавено време за реакция на клитора, бавен или липсващ оргазъм и понижена вагинална лубрикация.

Инконтиненция при менопауза

Лигавицата на уретрата по време на пери- и менопаузата претърпява промени, подобни на вагиналните тъкани, и става по-суха, по-тънка и по-малко еластична поради понижаващите се естрогенови нива. Освен това заобикалящите тазови мускули могат също да отслабнат. Това може да доведе до повишен риск от инфекция на пикочните пътища и поява на уринарни симптоми, като по-често желание за уриниране или изпускане на урина (инконтиненция на урина).
Усещането за постоянна нужда от уриниране се появява дори и без пълен пикочен мехур. Жените могат да изпитат дори болезненост при уриниране. Инконтиненция може да бъде резултат от силен, внезапен порив за уриниране или може да възникне по време на напъване при кашляне, смях или вдигане на тежки предмети.
[ad id=“263680″]

Вагинална сухота при менопауза

Вагинални симптоми се появяват като резултат от промени на лигавицата на вагината поради понижаване на нивата на половите хормони естроген и прогестерон – изтъняване, изсушаване и намаляване на еластичността.

Жените могат да изпитат вагинална сухота във всяка възраст, но това е особен проблем за жените в менопаузата.

Симптомите могат да включват вагинална сухота, сърбеж, дразнене или парене. Вагиналната сухота може да доведе до болезненост при полов акт (диспареуния) и до леко кървене или често желание за уриниране. Вагиналните промени също водят до повишен риск от вагинални инфекции.

Възможно е развитието на вагинална атрофия. Това е състояние, причинено от понижението на производството на естроген, и се характеризира с изтъняване и възпаление на вагиналните стени. Състоянието може да направи половото сношение болезнено за жените, които в крайна сметка могат да намалят интереса си към секса.

Горещи вълни при менопауза

Горещите вълни са често срещани сред жените, преживяващи менопауза. Горещата вълна е усещане за затопляне или парене, което се разпространява по тялото и често е най-силно изразено в главата и гърдите. Понякога горещата вълна е свързана със зачервяване и в някои случаи последвана от изпотяване. По време на това усещане се наблюдават промени в съдовете на кожата. Кожната температура се увеличава на съответното място с 2-5ºС. При някои жени вълните се последват от студени тръпки.
Вълните са по-чести и по-тежки през нощта.
Горещите вълни често причиняват неудобство и дискомфорт, както и нарушения на съня и емоционална лабилност, особено ако те са интензивни и се появяват често.

Горещите вълни обикновено продължават от 30 секунди до 10 минути и се появяват с различна честота – на всеки час, на всеки няколко дни. Средната продължителност е 2-3 минути. Интензивността на горещите вълни може да варира от лека до много силна, като дори може да събуди жената от сън.
[ad id=“225664″]

Въпреки че точната причина за горещите вълни не е напълно изяснена, те вероятно се дължат на комбинация от хормонални и биохимични флуктуации, предизвикани от намаляването на нивата на естроген.
Няма метод, който да предскаже кога ще започнат горещите вълни и колко дълго ще продължат. Те се появяват при до 40 % от жените с редовна менструация във възрастта 40-50 години, така че те могат да започнат преди менструалните нарушения, характерни за започването на менопаузата. Понякога при около 10 % от жените горещите вълни могат да продължат дори 10 години.

Няма начин да се предскаже и кога горещите вълни ще престанат, въпреки че те са с тенденция да намаляват по честота с течение на времето. Те също така могат да се увеличават или намаляват по своята тежест. При повечето засегнати жени появата им продължава повече от 1 година, а при близо половината – до 5 години.

Понякога горещите вълни са придружени от нощни изпотявания. Това може да доведе до събуждане и затруднено заспиване отново, което от своя страна води до неободряващ и неотпочиващ сън и умора през деня.

Източник:zajenata.bg


image0 (9K)